Ενεργειακή κρίση: «Βόμβα» στα θεμέλια των κατασκευών από τις ανατιμήσεις
Πηγή: Αρχείο Eurokinissi
Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και στον κατασκευαστικό κλάδο, που “βλέπει” συνεχείς ανατιμήσεις στα υλικά, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, το περασμένο καλοκαίρι.
Από την αγορά υπολογίζεται ότι τα υλικά κατασκευής όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το αλουμίνιο, η άσφαλτος κλπ. έχουν αυξηθεί κατά 20% έως και 70% τους τελευταίους μήνες, εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των έργων. Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι χτυπούν «καμπανάκι» στις εξαμηνιαίες οικονομικές τους εκθέσεις, αν και οι διοικήσεις εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.
Η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, στα μικρότερα δημόσια έργα, όπως αυτά που προκηρύσσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι αισθητά χειρότερη, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις μικρότερες τεχνικές εταιρείες. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από το υπουργείο Υποδομών νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέρα από τα μέτρα που λήφθηκαν το καλοκαίρι και τα οποία περιλαμβάνουν την απολογιστική πληρωμή ορισμένων βασικών υλικών (άσφαλτος, PVC, HDPE), επέκταση κατά έξι μήνες των προθεσμιών παράδοσης εργασιών αλλά και πριμ έγκαιρης περαίωσης έργων για επιχειρήσεις που δεν θα έκαναν χρήση της επέκτασης.
Τι αναφέρουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι
Όπως σημειώνει ο όμιλος Άβαξ, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης όσων δημόσιων έργων και ΣΔΙΤ βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησής τους.
Παράλληλα προωθείται η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και η ίδρυση εταιρείας προδιαγραφών και τιμολόγησης τεχνικών έργων και μελετών προκειμένου οι αναπροσαρμογές να γίνονται αυτόματα. Μετά από επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένει τις αρχικές παρεμβάσεις του κράτους να πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της αύξησης των πληρωμών που εγκρίνονται για τα δημόσια έργα, και στη συνέχεια να προχωρήσει η εξεύρεση πόρων για την προσαρμογή των προϋπολογισμών των έργων, εκτελούμενων και υπό δημοπράτηση.
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στην εξαμηνιαία έκθεσή του αναφέρει για τις κατασκευές, «υπάρχει επίδραση στο κόστος κατασκευής από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά με δεδομένο ότι σε ένα μεγάλο μέρος των σημαντικών κυρίως συμβάσεων, υπάρχει η πρόνοια της αναπροσαρμογής των τιμών, η τελική επίδραση στον Όμιλο δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Παράλληλα, για το σύνολο των νέων έργων στα οποία είμαστε μειοδότες ή θα συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς για την ανάληψή τους, τα αυξημένα κόστη συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των προσφορών».
Ο όμιλος σημειώνει ακόμη ότι παραμένει προσηλωμένος στην εκτέλεση των έργων και προσθέτει πως «ένα μεγάλο ποσοστό των συμβάσεων συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναθεώρηση δημοσίων συμβάσεων για τις οποίες δεν υπήρχε πρόβλεψη για την αναθεώρηση των συμβάσεων».
«Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών καθώς και η ενεργειακή κρίση, παράγοντες που πρόσφατα έχουν αναδειχθεί εντονότερα λόγω και των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, αναμένεται να επηρεάσουν τον εγχώριο Κατασκευαστικό Κλάδο. Αν και η εκτίμηση της διάρκειας και του εύρους της ενεργειακής κρίσης δε δύναται να υπολογιστεί αξιόπιστα, εντούτοις έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των υφιστάμενων έργων καθώς και με τους εν εξελίξει σχετικούς διαγωνισμούς», σημειώνεται σχετικά από τον όμιλο Ελλάκτωρ.
«Η ενεργειακή κρίση λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία παράλληλα με τις μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για την έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των υφιστάμενων έργων, αλλά και των έργων που στο άμεσο μέλλον θα αναλάβει να εκτελέσει ο Όμιλος. Το πρόγραμμα αναθεωρήσεων του Υπουργείου Υποδομών για τα κατασκευαστικά έργα, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, θεωρείται ότι θα μετριάσουν τις αρνητικές επιδράσεις από τα παραπάνω που καταρχήν διαφαίνονται στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία», σημειώνεται στην έκθεση της Intrakat.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας