Μέτρα στήριξης: Ποιοι είναι διπλά και τριπλά ωφελούμενοι από τις νέες παρεμβάσεις

Μέτρα στήριξης: Ποιοι είναι διπλά και τριπλά ωφελούμενοι από τις νέες παρεμβάσεις

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Από τα μέτρα αυτά χιλιάδες ωφελούμενοι βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένοι

Μια σειρά νέων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ και εξειδίκευσαν τη Δευτέρα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Από τα μέτρα αυτά χιλιάδες ωφελούμενοι βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένοι. Χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι.

Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα λάβουν έξτρα μιάμιση δόση

Πάνω από 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 θα λάβουν τον Δεκέμβριο μιάμιση δόση. Με βάση το πακέτο ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χορηγείται μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο, στους δικαιούχους Νοεμβρίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 735.000, με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ παιδιά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μεγάλες κερδισμένες είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω καθώς μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει 420 ευρώ ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες που θα πάρουν μόνο 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον δόση και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ωφελούμενους που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

Παραδείγματα για το ΚΕΑ:

  • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ
  • Νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Διευρύνονται τα κριτήρια και αυξάνονται και οι δικαιούχοι και το «βασικό» επίδομα (στα 350 ευρώ αντί 300 πέρυσι) το. Κάποιοι θα λάβουν κάτω από 350 ευρώ, ενώ άλλοι περισσότερα, ανάλογα με τις «βαθμοημέρες» της κάθε περιοχής της χώρας. Ενδέχεται όμως το σύστημα υπολογισμού του τελικού ποσού να αλλάξει και να μην ισχύσουν φέτος τα κατώτατα όρια των 100 ευρώ. Σε περιοχές πχ στην Αθήνα ή την Ρόδο και την Κρήτη μπορεί έτσι να λάβουν λιγότερα και από πέρυσι (60-80 ευρώ).

Αμετάβλητα όμως παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους. Και λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, φέτος πολλοί θα υπερβούν το όριο και θα χάσουν πλήρως το επίδομα.

Φυσικό αέριο: τριπλή “επιδότηση” θα λάβουν χιλιάδες καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, για να μην «παγώσουν» το χειμώνα:

  • αυξημένο επίδομα θέρμανσης με βασικό επίδομα 300 ευρώ (αντί 250) το οποίο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά παιδί
  •  ειδική επιδότηση από το κράτος ή/και τις εταιρίες παροχής φυσικού αερίου, για τα νοικοκυριά(πχ 10-20 ευρώ ανά λογαριασμό)
  • μείωση τιμής/κόστους αερίου, με παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διεθνές επίπεδο.

Μακροχρόνια άνεργοι

Θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ εφόσον δεν υπερβαίνουν 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

Χαμηλοσυνταξιούχοι και ΑμεΑ

250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play