Ελληνική οικονομία: Με ατζέντα ΔΕΘ, μέτρα στήριξης, νέες αξιολογήσεις κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβριος
Πηγή: AP/Pixabay
Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο καθώς η κυβέρνηση εκτός από το “καυτό” θέμα των παρακολουθήσεων έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από ζητήματα οικονομικής φύσεως τα οποία αφορούν είτε τα μέτρα στη ΔΕΘ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις νέες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους κ.α
ΔΕΘ
Σε ρυθμούς ΔΕΘ αναμένεται να κινηθούν εντός των επόμενων ημερών τα κόμματα ενώ η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν μια σειρά μέτρων τα οποία όπως φαίνεται θα κλειδώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα υπάρχει εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Συνολικά οχτώ παρεμβάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν, όπου κάποιες θα είναι άμεσες ενώ άλλες θα τεθούν σε ισχύ από το 2023.
Μια σειρά μέτρων που φαίνεται να κλειδώνουν είναι τα παρακάτω:
- επιδότηση ρεύματος
- ξεπάγωμα των συντάξεων και η αύξηση κατά 5 με 6%
- διεύρυνση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
- επιταγή ακρίβειας
- φθηνή στέγη σε νέους
- κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
- αύξηση κατώτατου μισθού
- μειώσεις φόρων
Για το επίδομα θέρμανσης βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο. Παράλληλα το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Αξιολόγηση από διεθνείς οίκους
Στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις από την DBRS και Moody’s ενώ στις 7 Οκτωβρίου η Αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.
Ταμείο Ανάκαμψης
Το υπουργείο Οικονομικών προς τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά την υποβολή του αιτήματος για τη δεύτερη δόση ύψους 1,97 δισ. Ευρώ.
Το σχόλιο σας