Μέτρα στήριξης ΔΕΘ: Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να “κλειδώσουν”

Μέτρα στήριξης ΔΕΘ: Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να “κλειδώσουν”

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Ποιες παρεμβάσεις αναμένεται να "κλειδώσουν"

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζει και κινείται η κυβέρνηση καθώς εντός του Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή συζητά μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα των συνταξιούχων, η στεγαστική πολιτική για τους νέους, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και το “ξεπάγωμα” των συντάξεων μετά από πολλά χρόνια.

Για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας έχει τονίσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας.

Τα μέτρα που κλειδώνουν

  • Fuel Pass 3 για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου: Θα υπάρξει δηλαδή και τρίτος κύκλος, μετά το Fuel Pass 2 και τη χορήγηση του νέου επιδόματος βενζίνης που φθάνει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  • Χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης: Όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022 – 2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Για το 2023

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για το επόμενο έτος έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και αφορούν:

  •  1. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Μέτρο που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • 2. Αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022, αλλά και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.
  • 3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα, δηλαδή η ονομαστική αύξηση αναμένεται να είναι 5,5%.
  • 4.Στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στην παροχή δυνατότητας στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, με άτοκα δάνεια, αλλά και με παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο

Τα μέτρα που ίσως ανακοινωθούν

Τα μέτρα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο περίμενε” ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών είναι η επιταγή ακρίβειας καθώς και ένα ακόμη power pass.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play