Διεθνής Αμνηστία: Υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Πηγή: AMNESTY INTERNATIONAL/CBC/DAILY MAIL
Ο ρωσικός στρατός πολιορκεί το εργοστάσιο Αζοφστάλ, ενώ έχει ξεκινήσει η πολύπαθη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας και από άλλες περιοχές στη Μαριούπολη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούν τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πόλεων, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, σε νέα έκθεσή της, ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.
Ανακριτές της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφουν φερόμενα εγκλήματα πολέμου σε οκτώ πόλεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα ονόματα ορισμένων τόπων μπορεί να είναι ήδη γνωστά, συμπεριλαμβανομένων των Μπούκα και Μποροντιάνγκα, όπου οι ουκρανικές αρχές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συγκλονίστηκαν τον κόσμο με τις εικόνες δεμένων και σφαγμένων αμάχων και μαζικών τάφων.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για πρωτοφανή εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα.
Αυτό που έχει κάνει η Αμνηστία είναι να παίρνει συνεντεύξεις από επιζώντες και να συλλέγει στοιχεία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
“Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ότι τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον ανθρώπων που ζουν εδώ γύρω, δεν είναι απλώς ανεπίσημα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της έρευνας. “Γνωρίζουμε ότι αποτελούν μέρος ενός προτύπου το οποίο έχει χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας για τις εχθροπραξίες από την αρχή”.
Αναλωμένα πυρομαχικά που ταιριάζουν με ρωσικές στρατιωτικές μονάδες
Στο πλαίσιο της εγκληματολογίας, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχει ταιριάξει συγκεκριμένα αναλωμένα πυρομαχικά με συγκεκριμένες επίλεκτες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες κατηγορούνται για τις αηριότητες.
Η Αμνηστία αναφέρει ότι έχει καταγράψει παράνομες αεροπορικές επιδρομές στην Μποροντιάνκα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων.
Οι επιθέσεις ήταν δυσανάλογες και αδιάκριτες, κατέστρεψαν μια ολόκληρη γειτονιά και άφησαν χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, κατέληξε η έκθεση.
Στην Μπούκα και σε αρκετές άλλες πόλεις και χωριά που βρίσκονται βορειοδυτικά του Κιέβου, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε 22 περιπτώσεις δολοφονιών από ρωσικές δυνάμεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν εμφανείς εκτελέσεις.
H Ρωσία λέει ότι δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων
Το ζήτημα της πυρηνικής απειλής παραμένει στο προσκήνιο. Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου επειδή επισείει την απειλή της πυρηνικής επίθεσης.
«Έχουμε επανειλημμένα αντικρούσει ισχυρισμούς για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σκόπιμο ψέμα. Η Ρωσία εμμένει σταθερά στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει να ξεκινήσει» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, Αλεξέι Ζάιτσεφ.
Οι απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ’ όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.
Ανελέητα τα πλήγματα στη Μαριούπολη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στη Μαριούπολη.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου που ήταν καθοδόν για να απομακρύνει αμάχους, σκοτώνοντας έναν Ουκρανό μαχητή και τραυματίζοντας άλλους έξι.
Η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των περίπου 200 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ, ανάμεσά τους και 30 παιδιά, αλλά και για τους τραυματισμένους στρατιώτες.
Μέσα από τα καταφύγια της χαλυβουργίας ένας γιατρός απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, οι Πρόεδροι Τουρκίας και Γαλλίας συμφώνησαν ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών από τη Μαριούπολη.
Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι μία νέα επιχείρηση πραγματοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει την εκεχειρία.
«Οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και η επίθεση στο Αζοφστάλ δεν έχει σταματήσει. Όμως, πρέπει να απομακρύνουμε αμάχους, γυναίκες, παιδιά. Πολλά παιδιά παραμένουν εκεί. Φανταστείτε την κόλαση!» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση στους αμάχους, καλώντας τους μαχητές του σστο Αζοφστάλ να παραδώσουν τα όπλα τους.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την 9η Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας