Πως θα δείτε τα ένσημά σας από το κινητό
Πηγή: Pixabay
Εντός καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το MyTΕΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΚΑ όπου οι ασφαλισμένοι αποκτούν πρόσβαση μέσα από τον υπολογιστή, το tablet και το κινητό, στον ατομικό λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και τον ΑΜΚΑ.
Στον ατομικό λογαριασμό παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων, τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, τις αποδόσεις των επενδύσεων 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.
Μέσα στο 2022 το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ γύρω στους 50.000-60.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Ενώ το 2023 αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά διότι, πέραν των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασία στο 2023, θα ενταχθούν προαιρετικά στο ΤΕΚΑ και ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών που είτε είναι τώρα ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης.
Ποιες κατηγορίες αφορά
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
- Α) Ασφαλισμένοι που εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ – παλαιό επικουρικό.
Για αυτούς τους ασφαλισμένους δεν αλλάζει τίποτα. Εξακολουθούν να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, τα ασφαλιστικά τους στοιχεία για όλους του κλάδους ασφάλισης και οι αναλογούσες εισφορές απεικονίζονται στην ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Οι εισφορές αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της 30ψήφιας ταυτότητα πληρωμής (ΤΠΤΕ) e-ΕΦΚΑ.
- Β) Ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης – νέο επικουρικό.
Για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων, απαιτείται διαφορετική διαχείριση. Θα πρέπει να υποβληθούν δύο ΑΠΔ για την ίδια μισθολογική περίοδο:
- Η ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ, στην οποία επιλέγεται/χρησιμοποιείται κωδικοποίηση που δεν περιλαμβάνει τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης
- Η ΑΠΔ ΤΕΚΑ, για την απεικόνιση της ασφάλισης του επικουρικού κλάδου (με τις ίδιες ωστόσο λειτουργικότητες με την ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ). Οι εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ αποδίδονται στον e-ΕΦΚΑ μέσω της ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ, ενώ οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ αποδίδονται μέσω νέας ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ.
Η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ (κανονικής ή συμπληρωματικής) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ». Η είσοδος στην εφαρμογή θα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ.
Από 1/1/2022 όλοι όσοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά (ανεξαρτήτως ηλικίας), θα υπάγονται στο ΤΕΚΑ για την επικουρική ασφάλισή τους, εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης. Αφορά, δηλαδή, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας