ΕΚΤ: Το «plan B» λόγω Ουκρανίας
Στελέχη της ΕΚΤ μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ σημείωναν με νόημα πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται σύγκριση της κατάστασης στην Ευρώπη με εκείνη στις ΗΠΑ προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως «είναι έτοιμη να παρέμβει ανά πάσα στιγμή κατά του κατακερματισμού, κατά της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων ή ακόμη και των spreads τραπεζικών ή εταιρικών ομολόγων…». H μεγάλη αναταραχή προέρχεται από τον συνδυασμό του υψηλού πληθωρισμού και των συνεπειών των κυρώσεων στο πόλεμο της Ουκρανίας. Και απέναντι στην «αναταραχή» αυτή της οποίας δεν διακρίνεται ορατό τέλος, η ΕΚΤ είναι έτοιμη για ένα νέο «what ever it takes»…
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η διοίκηση της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι «Σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς», οι επανεπενδύσεις PEPP «μπορούν να προσαρμοστούν ευέλικτα ανά πάσα στιγμή, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες ανά πάσα στιγμή». Και επειδή ο σπασμένος κρίκος της αλυσίδας στα ευρωπαϊκά ομόλογα εξακολουθεί να είναι το ελληνικό ομόλογο, όπως έχει υπογραμμισθεί, η ΕΚΤ «θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέραν των μεταβιβάσεων εξοφλήσεων (σ.σ. του PEPP), προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας…».
Ποιο το «plan B»
Το «plan B» στην πραγματικότητα εμπεριέχεται στην λέξη «ευελιξία», δηλαδή την απόλυτη ελευθερία να πράξει η ΕΚΤ «what ever it takes» όχι μόνο για το ευρωπαϊκό χρέος αλλά κυρίως για το Ευρώ το νόμισμα στο οποίο έχει εκδοθεί αυτό το χρέος.
ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτυπά καμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό έδωσε εκ νέου σήμα ότι οι αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος γνωστού ως APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίτο φετινό τρίμηνο και δηλώνει έτοιμη να «λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να συμβάλει στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», όπως αναφέρει. Η κίνηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για να υπάρξει φέτος η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και μια δεκαετία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας