ΔΝΤ Ελλάδα: Τα «ορόσημα» για έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία
Ένας νέος κύκλος κρίσιμων ραντεβού ξεκινά για την Ελλάδα και την οικονομία ενώ πριν από λίγες ημέρες αναχώρησαν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για τη 14η αξιολόγηση. Η χώρα διανύει ένα πολύ κρίσιμο δίμηνο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Με πλάνο και φόντο τον προσεχή Αύγουστο η Ελλάδα έχει ως στόχο να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα υπολογίζει σε 4 μήνες από τώρα να βγει από το αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης στο οποίο και είχε υποβληθεί.
Η Ελλάδα επιδιώκει να βγει τον Αύγουστο από το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, μετά τη διάσωση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που θα σήμανε το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης.
Ο οδικός χάρτης για έξοδο από την εποπτεία
Λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου η Ελλάδα δίνει ραντεβού με τον οίκο αξιολόγησης S&P. Στόχος η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και έως τότε η χώρα κρέμεται από τα χείλη των οίκων. Η χώρα αναμένει θετικά νέα από τη Eurostat δηλαδή χαμηλότερο έλλειμμα πάνω από μία μονάδα του ΑΕΠ για το 2021. Η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο «ανοιχτή» πολιτική στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες, κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στις Βρυξέλλες 30 Απριλίου το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025, μαζί με τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Το βασικό σενάριο δείχνει ΑΕΠ στο 3%-3,5% από 4,5% αρχικώς. Για τον πληθωρισμό αυξάνονται πάνω από το 5% από 0,8%.
Επίκεινται ανοιξιάτικες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών στις 4 Μαΐου και μετά στις 23 Μαΐου, με βασική ατζέντα τις αποφάσεις στο ενεργειακό πεδίο και τη δημοσιονομική ευελιξία για το 2023. Ακολουθεί μετά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30-31 Μαΐου.
Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.
Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας