Υδρογονάνθρακες: Ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων για τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνητικών σε έξι περιοχές για φυσικό αέρι. Οι έρευνες θα εστιάσουν στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με στόχο να έχει διαπιστωθεί μέχρι το τέλος του 2023 εάν οι ποσότητες αυτές είναι εκμεταλλεύσιμες.
Οι έξι περιοχές
- 1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
- 2. Περιοχή Ιόνιο.
- 3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
- 4. Δυτικά Κρήτης.
- 5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
- 6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.
Ο ρόλος της Κρήτης
Για την ΕΔΕΥ, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξερεύνηση των στόχων της Κρήτης και θεωρούν εφικτό τον στόχο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023. Η θαλάσσια περιοχή με βάση τα γεωλογικά δεδομένα έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, προκειμένου τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) να προχωρήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ, βρίσκονται επίσης η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Ελλάδα, μετά από 20 και πλέον χρόνια, που είναι σε στόχο της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η περιοχή έχει μισθωθεί από την Energean, με την οποία η ΕΔΕΥ συνεργάζεται για την άρση διοικητικών εμποδίων.
Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξία των Energean – ΕΛ.ΠΕ αποφάσισε να επισπεύσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας τις δισδιάστατες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εντοπιστεί πιθανός στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Οι περιοχές αυτές είναι στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο όπου τονίστηκε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία, καθώς και σε πέντε θαλάσσιες περιοχές, εκ των οποίων δύο στο Ιόνιο, μία στον Κυπαρισσιακό και δύο δυτικά-νότια της Κρήτης.
Η πιο ώριμη περιοχή είναι εκείνη των Ιωαννίνων, όπου έχει ολοκληρωθεί το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και έχει εντοπισθεί ένας ερευνητικός στόχος με προτεινόμενη τοποθεσία γεώτρησης. Η Energean, που είναι ο μισθωτής, θα ολοκληρώσει τις εργασίες όρυξης ερευνητικής γεώτρησης ενός του 2023.
Για το χρονικό ορίζοντα των ερευνών
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες στον χώρο αυτό, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης, οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής.
Οι 3 άμεσες ενέργειες του ΥΠΕΝ
Όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, για τη διερεύνηση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα.
Το ΥΠΕΝ θα κάνει άμεσα 3 πράγματα:
- 1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
- 2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
- 3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ξεκινούν οι επαφές με τους επενδυτές
Επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.
Η ΕΔΕΥ, έχει προχωρημένες συζητήσεις με ενεργειακούς κολοσσούς με ορισμένους εξ αυτών έχουν υπογράψει και σχετικές συμβάσεις εχεμύθειας ως προς το περιεχόμενο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας