Στουρνάρας: Πιλότος ο τουρισμός για την ελληνική Οικονομία
“Ως… λοκομοτίβα είναι ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική οικονομία, μιας και έχει άμεση συνεισφορά στο 10% και σε αυτή τη φάση φαίνεται ο ρεαλιστικός ο στόχος για έσοδα ύψους 27 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 με βάση και τη μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων”.
Αυτό ανέφερε από βήμα του forum των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στη συζήτηση το Σάββατο το πρωί για τον ελληνικό τουρισμό και την επόμενη μέρα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα «μονοκαλλιέργειας» της ελληνικής οικονομίας λόγω της μεγάλης συμβολής- άμεσης και έμμεσης- του ελληνικού τουρισμού [σε συνέχεια άλλωστε και της συζήτησης που έχει γίνει σχετικά ειδικά μέσα στην πανδημία]:
«Δεν είμαστε μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία που κάποιος θα πει κεντρικά, από πάνω, ποιο θα είναι το μερίδιο του τουρισμού. Τα μερίδια στο ΑΕΠ του κάθε κλάδου είναι κάτι πιο πολύπλοκο και ο κάθε τομέας θα πρέπει να προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την προστιθέμενη αξία του και ελεύθερες οι αγορές να καθορίσουν και να διαμορφώσουν το ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ».
«Ο τουρισμός είναι σαφώς συγκριτιτικό πλεονέκτημα της χώρας, ωστόσο χρειάζεται να συνδέσουμε το πλεονέκτημα αυτό με σύγχρονες τεχνολογίες, ψηφιακές, πράσινη ανάπτυξη, υποδομές, δεξιότητες. Θέλει εθνική διαφοροποίηση σε όλες τις Περιφέρειες», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Ο κλάδος στην Ελλάδα είναι σημαντική δραστηριότητα γιατί αφήνει σημαντική προστιθέμενη αξία με διάχυση και σε άλλους κλάδους.
Με βάση τους πίνακες εισροών- εκροών οι 100 μονάδες που δαπανώνται στον κλάδο οδηγούν μόνο σε 13 μονάδες εισαγωγής και αν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το εισαγόμενο κομμάτι ακόμη περισσότερο θα είναι ακόμη καλύτερα.
Για κάθε 100 μονάδες παραγωγής, ο τουρισμός τραβάει 22 από τη βιομηχανία, 75 από υπόλοιπες υπηρεσίες και 3 από τον αγροτικό τομέα, επομένως έχει μεγάλη διακλάδωση κυρίως στις υπηρεσίες αλλά και βιομηχανία.
Άρα το ότι δίνουμε έμφαση στον τουρισμό δικαιολογείται από το ότι έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία, ‘’ακουμπάει’’ σε πολλούς κλάδους και λειτουργεί σα λοκομοτίβα. Η άμεση συμβολή στο ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα αντιστοιχεί σε ένα 10%».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας