Ενέργεια: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τη μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή οικονομία

Ενέργεια: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τη μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή οικονομία
Ενέργεια: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ το 2030 και κατά επιπλέον 5 δισ.ευρώ το 2050, οπότε και έχει τεθεί στόχος για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών

Στην ατζέντα όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται πλέον η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ το 2030 και κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ το 2050, οπότε και έχει τεθεί στόχος για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, θα επιφέρει η πράσινη ενεργειακή μετάβαση ενώ τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν 15% στο κόστος για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών μέχρι το 2030 και 23% μέχρι το 2050.

Εκπομπές ρύπων: Η ελληνική πραγματικότητα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McKisney για την Ελλάδα και την Κύπρο, Γιώργος Τσόπελας μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εξήγησε ότι στην Ελλάδα εκπέμπονται 85 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως εκ των οποίων το 32% προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο, το 25% από τη βιομηχανία, το 20% από τις μεταφορές (επιβατικά, ελαφρά και βαρέα οχήματα) και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες δραστηριότητες.

Κομβικός ο ρόλος των ΑΠΕ

Κομβικό ρόλο στη μετάβαση κατέχουν οι ΑΠΕ οι οπoίες μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύουν το 70% του ενεργειακού μείγματος και μέχρι το 2050 θα αντιπροσωπεύουν το 95% ενώ με τη χρήση έξι τεχνολογιών απανθρακοποίησης (εξηλεκτρισμός και ΑΠΕ, μπαταρίες, τεχνολογίες υδρογόνου, ενεργειακή απόδοση, αποθήκευση άνθρακα και αξιοποίηση των δασών και της γης για την απορρόφηση άνθρακα) θα μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών κατά 80%.

Πράσινη ενέργεια: Γιατί είναι λιγότερο πληθωριστικές οι δαπάνες της

Στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην πράσινη ενέργεια αναφέρει ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο, το Bridgewater Associates. Σύμφωνα με τους ίδιους οι φορολογικές πιστώσεις και η δημοσιονομική υποστήριξη για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα θα ήταν λιγότερο πληθωριστικές από τις εισφορές που τείνουν να αύξαναν τις τιμές της ενέργειας.

Η παραγωγή και η χρήση ενέργειας ευθύνονται για περισσότερο από το 75 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων μας έως το 2030 και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με το ec.europaeu η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επικεντρώνεται σε 3 βασικές αρχές για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας:

  • διασφάλιση ασφαλούς και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ
  • δημιουργία πλήρους ολοκληρωμένης, διασυνδεδεμένης και ψηφιοποιημένης ενεργειακής αγοράς της ΕΕ
  • προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μας και ανάπτυξη ενός τομέα παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play