Παραποιημένα προϊόντα: Στο 1,15 δισ. το ετήσιο κόστος για το εμπόριο
Περίπου στο 1.5 δις. φθάνει ετησίως το κόστος από τα παραποιημένα προϊόντα. Tα παραποιημένα αγαθά αντιπροσωπεύουν το 6,8% των εισαγωγών της Ε.Ε. φθάνοντας σε αξία τα 121 δισ. ευρώ, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις ισχυρίζεται ότι πλήττεται από φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας τους, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά σήματα ή τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Την ανησυχία τους εξέφρασαν από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των εθνικών γραφείων διανοητικής ιδιοκτησίας και εμπλεκόμενοι φορείς των ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με το kathimerini.gr. Mε τις απώλειες σε έσοδα κλάδων (ένδυση, κοσμήματα, καλλυντικά, έξυπνα τηλέφωνα, τσάντες-αξεσουάρ κ.ά.) στην Ελλάδα. Οι απώλειες εσόδων ανέρχονται για τον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης στα 438 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται στην απώλεια 9.134 θέσεων εργασίας.
Τι προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τα εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης, τα πειρατικά και εν γένει τα εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ;
Ο κανονισμός 1383/2003 παρέχει τη δυνατότητα στις Τελωνειακές αρχές να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής ή να δεσμεύσουν εμπορεύματα για τα οποία έχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά τον κάτοχο του δικαιώματος για να προσφύγει, εφόσον συντρέχει λόγος, στην αρμόδια να αποφανθεί επί της ουσίας Δικαστική αρχή.
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο κάτοχος του δικαιώματος ;
Σε κάθε Κράτος μέλος, ο κάτοχος του δικαιώματος μπορεί να υποβάλλει γραπτή αίτηση παρέμβασης των Τελωνειακών αρχών, η οποία πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που επιτρέπουν στις Τελωνειακές Αρχές να αναγνωρίζουν εύκολα τα εμπορεύματα. Κανένα τέλος δεν απαιτείται από τον κάτοχο του δικαιώματος για την κάλυψη της διοικητικής δαπάνης που συνεπάγεται η εξέταση της αίτησης, ούτε λαμβάνεται εγγύηση.
Το σχόλιο σας