ΔΝΤ Ελλάδα: Με φόντο τον Αύγουστο η Ελλάδα επιδιώκει να βγει από το καθεστώς εποπτείας
Με πλάνο και φόντο τον προσεχή Αύγουστο η Ελλάδα έχει ως στόχο να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα υπολογίζει σε 4 μήνες από τώρα να βγει από το αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης στο οποίο και είχε υποβληθεί.
Καθώς η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογά της, υπάρχει συναίνεση μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.
Η Ελλάδα επιδιώκει να βγει τον Αύγουστο από το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, μετά τη διάσωση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που θα σήμανε το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης.
Τι αλλάζει με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Μαζί με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβού» χρέους συνολικού ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές, προκύπτει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2022-2024.
Μόλις 1,8 δισ. ευρώ έχουν απομείνει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η χώρα για τα δάνεια που πήρε το 2010. Τα άλλα 5,3 δισ. ευρώ είναι μέρος από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το οποίο αφορά τις δόσεις για τα έτη 2022 και 2023, ύψους 5,28 δισ. ευρώ. Μπορεί τα 7,1 δισ ευρώ να φαντάζουν ελάχιστα μπροστά στα 340 δισ. συνολικού εξωτερικού δημοσίου χρέους της χώρας, αλλά είναι εξόχως σημαντικά για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του αλλά και το κύρος της χώρας.
Το σχόλιο σας