Φυσικό αέριο: Ρεύμα για δύο μήνες αν κλείσει η στρόφιγγα

Φυσικό αέριο: Ρεύμα για δύο μήνες αν κλείσει η στρόφιγγα

Πηγή: Financial Times

Φυσικό αέριο: Αν και ήδη έχουν αποφασιστεί τα αντίμετρα για την διακοπή ρωσικής τροφοδότησης, η Ελλάδα έχει επάρκεια ρεύματος για δύο μήνες.

Ο Πούτιν με το διάταγμα του κλείνει την στρόφιγγα στο φυσικό αέριο από σήμερα. Η Ελλάδα ήδη έχει προνοήσει με την εισαγωγή φορτίων LNG και την ενίσχυση των λιγνιτικών μονάδων, αν τελικά διακοπούν οι εξαγωγές προς την χώρα.

Με φόντο το σενάριο να διακοπούν οι εξαγωγές, η Κυβέρνηση συγκάλεσε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων και εκεί εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αν έκλεινε άμεσα η «ρωσική στρόφιγγα», τότε η χώρα μας θα διέθετε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο δίμηνο, ακόμη κι αν δεν προχωρούσε στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Παρόλα αυτά, το μερίδιο του ρωσικού αερίου στην εγχώρια προμήθεια αγγίζει το 53%.

Περίοδος χαμηλών φορτίων

Ο λόγος είναι πως έχουμε ήδη βγει από τη χειμερινή περίοδο, διανύοντας πλέον μήνες όπου πάντοτε χαρακτηρίζονται από χαμηλά φορτία, με τη βοήθεια και της ανόδου των θερμοκρασιών. Έτσι, οι υφιστάμενες «εφεδρείες» του ηλεκτρικού συστήματος θα αρκούσαν για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα για το επόμενο δίμηνο. Εφεδρείες που έχουν να κάνουν με τις ποσότητες λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της ΔΕΗ, τα υδατικά αποθέματα των υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και τις προγραμματισμένες εισαγωγές φορτίων LNG.

Μάλιστα, με δεδομένο και το γεγονός ότι η απειλή της Μόσχας για διακοπή των ροών αερίου δεν έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα, όπως φαίνεται, σε αυτή τη φάση δεν τίθεται κανένα θέμα περικοπών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Απίθανη η διακοπή των μακροπρόθεσμων συμβολαίων

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να προχωρήσει στη διακοπή παραδόσεων αερίου στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων, όπως αυτά που έχει συνάψει με τις ελληνικές εταιρείες, παρά τις απειλές της. Αντίθετα, το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες στην περίπτωση των spot φορτίων LNG που εξάγει η Μόσχα.

Τα ίδια στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το τελεσίγραφο αναφορικά με την πληρωμή και του αερίου αγωγού σε ρούβλια αποτελεί «μοχλό» του Κρεμλίνου ώστε να αυξήσει τις διεθνείς τιμές του καυσίμου και, με αυτό τον τρόπο, να επιβαρύνει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εισήγηση της Κομισιόν για την διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας για τον επόμενο χειμώνα, χώρες που δεν έχουν αποθήκες αερίου (η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος) θα πρέπει να έχουν «στοκάρει» έως την 1η Νοεμβρίου ποσότητα αερίου ίση με το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους, αξιοποιώντας υποδομές γειτονικών κρατών.

Οι δύο εναλλακτικές

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εξετάζει δύο εναλλακτικές, με την πρώτη να είναι η εγκατάσταση μίας πλωτής μονάδας (FSU) στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να αξιοποιηθούν οι αποθήκες αερίου της Ιταλίας, «στοκάροντας» σε αυτές τις απαιτούμενες ποσότητες.

Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη του FSU, ενώ έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα το κόστος κάθε λύσης, κριτήριο για το ποια θα προκριθεί θα αποτελέσει και η τεχνική δυνατότητα άμεσης άντλησης του αποθέματος, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Έτσι, στην περίπτωση που για παράδειγμα, η αγωγός σύνδεσης με την Ιταλία (ΤΑΡ) δεν επιτρέπει την άμεση αξιοποίηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων, τότε θα απορριφθεί η συγκεκριμένη εναλλακτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play