Ρεύμα αύξηση: Πώς θα γίνει ο έλεγχος των εταιρειών για τυχόν υπερκέρδη
Όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τον σχετικό έλεγχο, η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, η οποία αποτελεί τον μόνο αρμόδιο φορέα για την ανάλυση των σχετικών στοιχείων. Αν το πόρισμά της ΡΑΕ εντοπίσει όντως υπερκέρδη, τότε με την έκτακτη εισφορά το 90% από αυτά θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο.
Μητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη
Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη. «Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ας σημειωθεί, ότι κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Έρχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από που προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ έρχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ποιο χρονικό διάστημα αφορά
Ο έλεγχος αφορά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο, δηλαδή πρακτικά όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με στελέχη της ΡΑΕ, κατά την αξιολόγηση η Αρχή θα λάβει επίσης υπόψη της και τον τρόπο με τον οποίο διέθεσαν τα έσοδα που αποκόμισαν οι εταιρείες από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, για να αποφανθεί αν υπάρχουν ή όχι υπερκέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή, δεν θα προσμετρήσει τα ποσά από αυτά τα έσοδα που οι εταιρείες μετακύλισαν στην προμήθεια ρεύματος, με την παροχή εκπτώσεων στους πελάτες τους ώστε να απορροφηθεί ένα ποσοστό των αυξήσεων.
Η Αρχή θα αντιπαραβάλει το κόστος αυτό με τις προσφορές κάθε μονάδας στη χονδρεμπορική αγορά και την τιμή εκκαθάρισης (αφού σύμφωνα με το Μοντέλο-Στόχο όλες οι μονάδες αμείβονται με την υψηλότερη προσφορά μονάδας που εντάχθηκε το συγκεκριμένο 24ωρο στο σύστημα).
Έτσι, θα υπολογισθεί το κέρδος για το ηλεκτροπαραγωγικό χαρτοφυλάκιο κάθε εταιρείας – συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά, τους λιγνιτικούς σταθμούς και τις μονάδες αερίου που διαθέτει, και για κάθε ιδιώτη για τις μονάδες αερίου του. Επίσης, τα σχετικά στοιχεία θα διασταυρωθούν με τις ίδιες τις εταιρείες.
Ποιοι τίθενται εκτός αξιολόγησης
Εκτός αξιολόγησης τίθενται επίσης οι μονάδες ΑΠΕ, καθώς συνεχίζουν να αμείβονται με βάση τις εγγυημένες τιμές τους, αποδίδοντας τα υπόλοιπα έσοδά τους στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Επίσης, ο έλεγχος αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, και όχι τους υπόλοιπους ενεργειακούς κλάδους (όπως π.χ. τη χονδρεμπορική και λιανική αγορά φυσικού αερίου).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας