Πρόγραμμα Συνεργασία 2022: Λήγει στις 31 Μαρτίου – Τι ζητά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας
Το πρόγραμμα Συνεργασία το οποίο είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού έχει προθεσμία λήξης στις 31 Μαρτίου. Το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα στους εργοδότες να περιορίσουν τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, μετά τη λήξη του προγράμματος το μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Ηλίας Κόκκαλης σχολίασε στην ΕΡΤ. «Θα αρχίσουν οι απολύσεις και η εκ περιτροπής εργασία. Το πρόγραμμα Συν-εργασία φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια για να προστατέψει την περίοδο της πανδημίας τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», είπε.
Παράλληλα τόνισε πως «Το πρόγραμμα παρείχε στους εργαζόμενους μια ασφάλεια στην εργασία. Με δεδομένο όμως ότι η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο δεν έχουν ανακάμψει, δεν μπαίνει κόσμος στα μαγαζιά, η λήξη του προγράμματος σημαίνει περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων, υπογράμμισε ο Ηλίας Κόκκαλης. Η ακρίβεια είναι στα ύψη, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, οι τιμές των καυσίμων απλησίαστες, το πιτόγυρο στα 3,90 ευρώ, αυτοί που την πληρώνουν πάντα είναι οι εργαζόμενοι», κατέληξε.
Ποιοι και πως συμμετέχουν
Δικαίωμα συμμετοχής στον Μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις: α. Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και το είδος των φορολογικών βιβλίων.
β. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.
Το σχόλιο σας