Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αλλάζει στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το 2023 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο είναι πολύ πιθανό τα δεδομένα να ανατραπούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να δοθεί προτεραιότητα στις «βιώσιμες» καλλιέργειες.
Τόσο οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όσο και οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία επηρεάζουν την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως σε τρόφιμα όπως τα σιτηρά, το ηλιέλαιο, η σόγια, το καλαμπόκι. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Ρόμαν Σλάστον, γενικός διευθυντής του συνδέσμου Ukrainian Agribusiness Club (UCAB), που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αγροδιατροφικού τομέα στην Ουκρανία, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Στις περιοχές που έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα δεν υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν ούτε καύσιμα, τα ρωσικά τανκς κυκλοφορούν στους δρόμους. Εμείς βρισκόμαστε στην κεντρική Ουκρανία, αλλά τα αποθέματά μας έχουν καταστραφεί».
Τι είναι τα χωροταξικά ξένα είδη
Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μειώνοντας τις αποδόσεις της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας έχουν τα χωροκατακτητικά ξένη είδη, τα οποία είναι φυτά και ζώα, τα οποία εισάγονται τυχαία ή σκόπιμα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, που δεν θα βρίσκονταν υπό κανονικές συνθήκες.
Προκειμένου να ενισχυθεί η πρόληψη και η διαχείριση χωροκατακτητικών ξένων ειδών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει νομικά μέτρα κατά 15 κρατών μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία δεν έχουν θεσπίσει, εφαρμόσει και κοινοποιήσει στην Επιτροπή έως τον Ιούλιο του 2019 τα σχέδια δράσης τους βάσει του κανονισμού 1143/2014 για την αντιμετώπιση των πιο χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος. Τα είδη αυτά προκαλούν τόσο σημαντικές ζημίες στο περιβάλλον και την υγεία που δικαιολογούν τη θέσπιση μέτρων που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το σχόλιο σας