Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπήκαν “στο μάτι του κυκλώνα”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μπήκαν “στο μάτι του κυκλώνα”
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη ανησυχία επικρατεί σε περίπου 45 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή .

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε περίπου 45 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή .Σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο  Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ.

Ουκρανία: Ποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται

Δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων κ λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται επίσης οι:  Coca Cola HBC, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, η υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Chipita, η οποία εξαγοράστηκε από τη Mondelez International., Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α.

Στο επίπεδο των εισαγωγών ενδεικτικό της εξάρτησης της χώρας από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το 31% των εισαγωγών σε αξία της Μύλοι Κεπενού, το 33% της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος και το 17% των εισαγωγών της Μύλοι Λούλη προέρχονταν από τις δύο αυτές χώρες με βάση την ενημέρωση που παρείχαν προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές σύμφωνα με όσα γράφει το newmoney.gr.

Με τη σειρά τους οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, σύμφωνα με το newmoney.gr ειδικά όσες χρησιμοποιούν ως βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά και τα άλευρα, παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής. Προβληματισμός επικρατεί και στις μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν βασικούς προμηθευτές χάλυβα. Είναι ενδεικτικό ότι το 17% των αναγκών της Σωληνουργεία Τζιρακιάν καλύφθηκε πέρυσι από τις δύο αυτές χώρες, αντίστοιχο ποσοστό των αναγκών της σε χάλυβα αγόρασε η Αφοί Κορδέλλου από την Ουκρανία και η ΣΙΔΜΑ το 6,7% το εισήγαγε από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επίσης, στην ελληνική αγορά γίνονται σημαντικές εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου, με την πλειονότητα αυτών να απορροφά η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Rusal.

Ουκρανία: Οικονομικό πλήγμα μαμούθ 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον πόλεμο

Οικονομική ζημιά μαμούθ έχει προκληθεί στην οικονομία της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Στα 119 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το οικονομικό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Ντένις Κουντίν. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play