Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι για το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών
Πολύ κοντά στο 7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός και για το Φεβρουάριο. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σπάνε διαδοχικά τα ρεκόρ, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στις τιμές των βασικών πρώτων υλών, από σιτηρά και καλαμπόκι μέχρι μέταλλα.
Σε ποια προϊόντα θα εφαρμοστεί το πλαφόν
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα καύσιμα και προϊόντα που είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη. Στο κέντρο βάρος της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών είναι τα υγρά και αέρια καύσιμα και τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα δημητριακά.
Υγρά καύσιμα και προϊόντα
Η στόχευση σε αυτά τα προϊόντα (καύσιμα και δημητριακά) έχει να κάνει με τις αναταράξεις στην αγορά και την ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απαγορεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1η Σεπτεμβρίου του 2021.
Στα ύψη και το αλεύρι
Οι αλευροβιομηχανίες και σοι αρτοποιοί είχαν ήδη προ του πολέμου να αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο συνδεόταν με την πανδημία. Το προηγούμενο διάστημα λόγω της αύξησης των σιτηρών κατά περίπου 80% σε σύγκριση με το 2020 και κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί κατά περίπου 8%-10%.
Η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στα γεωργικά προϊόντα
Περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων επέβαλε η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου. Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.
Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών. Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας