Πόλεμος στην Ουκρανία: “Βουτιά” και για το ρούβλι – Υποχώρησε στα 136,50 έναντι του δολαρίου
Ιστορική βουτιά σημείωσε για ακόμη μια μέρα το ρούβλι, το οποίο έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στα 136,50 έναντι του δολαρίου, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου ως περαιτέρω αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει τρία πακέτα κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν μεταξύ άλλων παγώσει τους πόρους της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουν αποκόψει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.
Καμπανάκι από τη JP Morgan για “μαύρες μέρες” στη Ρωσική οικονομία
Η Ρωσία βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής κατάρρευσης που θα ανταγωνιστεί ή ακόμη και θα επισκιάσει το μέγεθος της κατάρρευσης του 1998 προειδοποιεί ο Οίκος αξιολόγησης JP Morgan.
Αυτό αναφέρει σε νέα της έκθεση λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναμένουν συρρίκνωση 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος, όπως η Goldman Sachs Group Inc. Η Bloomberg Economics προβλέπει πτώση περίπου 9%. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το 1998 εν μέσω της κρίσης χρέους. Η ρωσική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις, αφού ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στο εμπόριο, τα οικονομικά και τα ταξίδια, πάγωσαν τα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας και έκοψαν πολλές από τις τράπεζές της από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Η Ρωσία προσπάθησε να απομονώσει την οικονομία και τις αγορές της με ελέγχους κεφαλαίων, διπλασιασμό των επιτοκίων και άλλα έκτακτα μέτρα, τα οποία όλα θα βλάψουν την ανάπτυξη.
Τι συνέβη το 1998
Οι επενδυτές τονίζουν ότι ενώ οι ανθρωπιστικοί ανθρώπινοι και γεωπολιτικοί μετασεισμοί της εισβολής της Ρωσίας είναι μεγαλύτεροι από ό,τι παρατηρήθηκε το 1998, βραχυπρόθεσμα η πτώση του ρουβλίου έχει αποδειχθεί μικρότερη και η χώρα έχει τώρα μεγαλύτερη ικανότητα να αποτρέψει την αθέτηση του χρέους της, ιδίως εάν άλλα έθνη συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της.
«Η νομισματική αδυναμία που βλέπουμε τώρα θα είναι αναπόφευκτα πληθωριστική, ιδιαίτερα εάν η οικονομία παραμείνει κλειστή από τον υπόλοιπο κόσμο», είπε. «Δεν είναι δύσκολο να οραματιστούμε ακραία σενάρια παρόμοια με την περίοδο μετά το 1998 σε αυτή την περίπτωση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας