Ουκρανία: Παραμένει πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ακόμη το πετρέλαιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αγορές μετοχών και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές παραμένουν στο στόχαστρο των πωλητών αν και δείχνουν να βγάζουν μια πρώτη αντίδραση που μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Τα futures της Wall Street γύρισαν σε θετικό έδαφος υποδηλώνοντας ένα άνοιγμα της τάξεως του 0,7% περίπου για τους τρεις δείκτες.
Ουκρανία: Στα ύψη πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Το Brent υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,93% παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, στα 94,52 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,6% και στα 92,26 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο άνω του 9% κατά διαστήματα την Πέμπτη. Οι αγοραστές αποφεύγουν το ρωσικό αργό Ουραλίων λόγω ανησυχίας για πιθανά προβλήματα εξαιτίας της επίθεσης στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσει τις νέες αγορές αυτής της κατηγορίας πετρελαίου για τον ίδιο λόγο.
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αέριου σύμφωνα με τα ολλανδικά συμβόλαια TTF καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση αλλά σε καμία περίπτωση δε συγκρίνονται με τις τιμές προ σύρραξης. Την Παρασκευή τα συμβόλαια TTF καταγράφουν πτώση κατά 39% στα 95 ευρώ ανά Mwh.
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές – Τι έδειξαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων
Ισχυρούς κλυδωνισμούς και σκηνές χάους δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αγορές και στους δείκτες των χρηματιστηρίων.
Ο γερμανικός DAX έχοντας περάσει χαμηλότερα από τους δύο ΚΜΟ 200 άνοιξε με ένα υψηλό gap στις 14.221 μονάδες, πυροδοτώντας υψηλότερες ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και μαζεύοντας κάπως προς τη λήξη της συνεδρίασης στο -3,93% και στις 14.056 μονάδες.
Αντίστοιχα και ο FTSE 100 βρέθηκε υπό πίεση, αλλά η σύνθεσή του βοήθησε στον περιορισμό περαιτέρω ισχυρότερων απωλειών (-3,88% στις 7.207,01 μονάδες). Ο δείκτης FTSE 100 καλύπτεται σε μεγαλύτερο βαθμό από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες εμπορευμάτων και με τις τιμές αυτών να πιέζουν ολοένα και υψηλότερα και με μια ασθενέστερη λίρα έναντι του δολαρίου που βοηθά τον κλάδο των εξαγωγών, συγκρατείται ένα ισχυρότερο «κύμα» απωλειών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας