Βρετανική οικονομία: Με ρυθμό ανάπτυξης 7,5% “έτρεξε” το 2021

Βρετανική οικονομία: Με ρυθμό ανάπτυξης 7,5% “έτρεξε” το 2021

Πηγή: Pixabay

Βρετανική οικονομία: Με ρυθμό 7,5% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το 2021, ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του 9,4% το 2020.

Με ρυθμό 7,5% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το 2021, ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του 9,4% το 2020. Η περασμένη χρονιά αποτέλεσε ορόσημο καθώς ήταν η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941.

Βρετανική οικονομία: Τι έδειξαν τα στοιχεία

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, έπειτα από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος του 1% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Τον Δεκέμβριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, συρρικνώθηκε κατά 0,2%, καθώς η παραλλαγή Όμικρον ώθησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ωστόσο να αναμένουν βαθύτερη συρρίκνωση, κατά 0,6%.

Αφού κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην πανδημία, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες, με συρρίκνωση 9,4% το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να υπεραποδώσει τις άλλες χώρες της G7 για ακόμη μια χρονιά φέτος.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Παρά τα επίπεδα αυτά η Βρετανία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα ΑΕΠ προ πανδημίας σε τριμηνιαία βάση, ορόσημο που έχει ήδη ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, που δημοσιεύθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, αλλά ανακάμπτει έντονα τους επόμενους τρεις μήνες για να επιστρέψει στο προ πανδημίας μεγέθη.

Βρετανία οικονομία: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 4,9 δισεκατομμύρια λίρες σε απάτες με κορωνοδάνεια

Τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου 2020, τραπεζίτες και αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ήταν στριμωγμένοι πάνω από φορητούς υπολογιστές σε αυτοσχέδια γραφεία στο σπίτι σε όλη τη χώρα, διαπραγματευόμενοι τους όρους αυτού που γίνεται γρήγορα το πιο αμφιλεγόμενο από τα κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης από την πανδημία.

Η χώρα βρισκόταν στην έκτη εβδομάδα εθνικού lockdown μετά το ξέσπασμα του Covid και ο επικεφαλής τραπεζών και πιστώσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Ντέιβιντ Ρο, ηγούνταν βιντεοκλήσεων με περισσότερα από 20 ανώτερα στελέχη από όλη την κυβέρνηση και το City – συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών HSBC. NatWest, Barclays και Lloyds, Santander, Virgin Money και AIB – για να προσπαθήσουν να προωθήσουν το φιλόδοξο σχέδιο του καγκελαρίου Rishi Sunak για ένα πιο προσιτό, 100% χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα δανεισμού μικρών επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play