Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Τα πριμ που δίνει κάθε χώρα στους Ολυμπιονίκες της

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Τα πριμ που δίνει κάθε χώρα στους Ολυμπιονίκες της
Μεταξύ των πιο γενναιόδωρων χωρών συγκαταλέγεται η Τουρκία, η οποία είναι πρόθυμη να πληρώσει περίπου 380.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανεξάρτητα από την Κίνα, υπόσχεται ποσό ύψους 642.000 δολαρίων.

Η πλειοψηφία των αθλητών αγωνίζεται με μικρά επιδόματα και σποραδικές χορηγίες ίσα-ίσα να καλύψει τα έξοδα για τις προπονήσεις, τον εξοπλισμό, τους γιατρούς και τα ταξίδια. Οι λίγοι τυχεροί όμως που θα καταφέρνουν να ανέβουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων θα λάβουν ένα γενναιόδωρο μπόνους από τις χώρες τους.

Δεκάδες χώρες προσφέρουν μπόνους στους αθλητές τους που θα διεκδικήσουν ένα από τα 327 μετάλλια των 15 αθλημάτων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Forbes από τις 91 χώρες που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον 32 θα καταβάλουν χρηματικά έπαθλα για μετάλλια, ενώ μόνο τέσσερις δεν σκοπεύουν να καταβάλουν στους αθλητές τους κάποιο είδος μπόνους για την κατάκτηση μεταλλίων.

Μεταξύ των πιο γενναιόδωρων χωρών συγκαταλέγεται η Τουρκία, η οποία είναι πρόθυμη να πληρώσει περίπου 380.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο. Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανεξάρτητα από την Κίνα, υπόσχεται ποσό ύψους 642.000 δολαρίων. Καμία πάντως από τις δύο χώρες δεν έχει κερδίσει ποτέ μετάλλιο σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν 37.500 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο, 22.500 δολάρια για κάθε αργυρό και 15.000 δολάρια για κάθε χάλκινο. Τα χρήματα προστίθενται στις επιχορηγήσεις και παροχές όπως η ασφάλιση υγείας, που είναι ευρύτερα διαθέσιμες στους αθλητές της και όλα αυτά καταβάλλονται από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συγκεντρώνει πόρους μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και δεν λαμβάνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Αθλητές από τις παρακάτω 30 χώρες θα μπορέσουν να κερδίσουν μπόνους για την κατάκτηση χρυσών μεταλλίων.

Mε βάση το ρεπορτάζ του Forbes, οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά για το χρυσό σε σχέση με χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς και περίπου τα μισά από χώρες όπως η Γαλλία και η Ρουμανία. Η Σλοβακία, για παράδειγμα, υπόσχεται περίπου 56.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο σε ατομικό άθλημα και κατά μέσο όρο περίπου 17.000 δολάρια για κάθε μέλος ομάδας που κερδίζει χρυσό μετάλλιο, αν και το ακριβές ποσό μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένο ή μειωμένο για κάθε συγκεκριμένο αθλητή ομαδικού αθλήματος, ανάλογα με το πώς η Ολυμπιακή και Αθλητική Επιτροπή της Σλοβακίας κρίνει τη σημασία του για την ομάδα του. Στη Σλοβενία, οι χρυσοί ολυμπιονίκες μπορούν να εισπράξουν το ποσό και από τις δύο οδούς: περίπου 22.000 δολάρια από την εθνική ολυμπιακή επιτροπή και περίπου 62.000 δολάρια ανά χρυσό μετάλλιο από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ορισμένες χώρες θεωρούν τα μπόνους μεταλλίων φορολογητέο εισόδημα, ενώ άλλες τα απαλλάσσουν. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό προνόμιο για χώρες όπως η Δανία, η οποία έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο, ωστόσο χορηγεί περίπου 15.000 δολάρια αφορολόγητα για τα ατομικά χρυσά μετάλλια. Τα μπόνους μπορούν να επεκταθούν ακόμη και στους προπονητές και το βοηθητικό προσωπικό ορισμένων αποστολών, όπως για παράδειγμα κάνει η Νότια Κορέα. Ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της θα δώσει το ισοδύναμο των 39.000 δολαρίων σε έναν χρυσό νικητή σε ομαδικό αγώνισμα και 52.000 δολάρια σε έναν ατομικό πρωταθλητή, ένας επικεφαλής προπονητής μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερα, έως και 66.000 δολάρια.

Δεν προσφέρουν όμως όλες οι χώρες οικονομική αποζημίωση για τους νικητές μεταλλίων. Η Βρετανία και η Ισλανδία είναι μεταξύ εκείνων που δεν το κάνουν, αν και παρέχουν άλλου είδους επιχορηγήσεις στους αθλητές. Η Νορβηγία, η οποία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ το 2018 με συνολικά 39 μετάλλια, επίσης δεν πληρώνει για μετάλλια.

Ελλάδα

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σχεδιάζουν να απονείμουν πριμ σε όσους αθλητές κερδίσουν μετάλλια, αλλά θα περιμένουν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης για να καθορίσουν τα ακριβή ποσά.

Οι 12 χώρες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στους αθλητές τους:

Χονγκ Κονγκ – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 642.000 δολάρια

Το Χονγκ Κονγκ δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο στις πέντε προηγούμενες χειμερινές ολυμπιακές συμμετοχές του, αλλά έδωσε το ίδιο μεγάλο βραβείο στους θερινούς αγώνες πέρυσι. Ο Cheung Ka-long, ξιφομάχος, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ξίφος των ανδρών στο Τόκιο, κερδίζοντας 5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 642.000 δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).

Τουρκία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 383.000 δολάρια

Η Τουρκία πληρώνει τα μπόνους των μεταλλίων της σε Ομοσπονδιακό χρυσό – ένα χρυσό νόμισμα 22 καρατίων – και όχι με το επίσημο νόμισμα της χώρας, τη λίρα. Η πρώτη θέση σε ένα ατομικό Ολυμπιακό αγώνισμα αξίζει περίπου 380.000 δολάρια, ενώ οι αθλητές μπορούν να κερδίσουν ένα επιπλέον ποσό που ισούται με το ήμισυ της αξίας του χρυσού για την επίτευξη Ολυμπιακού ρεκόρ.

Μαλαισία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 238.000 δολάρια

Αυτοί είναι μόλις οι δεύτεροι Χειμερινοί Αγώνες για τη Μαλαισία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τους σκιέρ Aruwin Salehhuddin και Jeffrey Webb. Αν καταφέρουν με κάποιο τρόπο να διεκδικήσουν ένα χρυσό μετάλλιο, θα δικαιούνται μια εφάπαξ πληρωμή περίπου 238.000 δολαρίων από την κυβέρνηση, καθώς και ένα ισόβιο μηνιαίο επίδομα περίπου 1.200 δολαρίων.

Κάποιες άλλες χώρες προσφέρουν επίσης συντάξεις στους κατακτητές των μεταλλίων, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, η οποία είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο χιόνι, με 11 μετάλλια σε συμμετοχές της σε χειμερινούς αγώνες. Δίνει στους διακριθέντες ένα ισόβιο επίδομα που ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών, το οποίο ισούται με το 100% του μέσου καθαρού μισθού στη χώρα για τους χρυσούς ολυμπιονίκες (περίπου 1.100 δολάρια το 2021). Το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στο 80% για τους αργυρούς ολυμπιονίκες και στο 60% για τους χάλκινους.

Ιταλία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 201.000 δολάρια

Η Ιταλία δίνει 212.000 δολάρια ανά χρυσό, 106.000 ανά αργυρό και 71.000 ανά χάλκινο με την ισοτιμία του περασμένου καλοκαιριού.

Κύπρος – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 168.000 δολάρια

Η Κύπρος έχει συμμετάσχει σε κάθε Χειμερινή Ολυμπιάδα από το 1980, με τον σκιέρ Γιάννο Κουγιουμτζιάν να αγωνίζεται στο Πεκίνο. Αν και η χώρα δεν έχει διεκδικήσει ποτέ μετάλλιο στα χειμερινά αθλήματα, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού θα πληρώσει για μια θέση οπουδήποτε στην πρώτη 16άδα: περίπου 168.000 δολάρια για χρυσό μετάλλιο, 140.000 δολάρια για αργυρό και 123.000 δολάρια για χάλκινο και μέχρι και 11.000 δολάρια για τη 16η θέση.

Λετονία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 159.000 δολάρια

Η Λετονία θα πληρώσει τους Ολυμπιονίκες μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό με βάση τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Φέτος, οι αθλητές θα λάβουν έως 142.288 ευρώ (περίπου 159.000 δολάρια) ανά χρυσό σε ατομικά αθλήματα και οι ομάδες θα λάβουν έως 426.862 ευρώ (477.000 δολάρια) για να τα μοιραστούν.

Ουγγαρία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 156.000 δολάρια

Στην Ουγγαρία, ακόμη και οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες λαμβάνουν σχεδόν εξαψήφιο ποσό σε μπόνους: 28,5 εκατομμύρια φιορίνια, δηλαδή περίπου 89.000 δολάρια. Η τιμή για ένα ασημένιο είναι 111.000 δολάρια. Οι πληρωμές επεκτείνονται μέχρι τις οκτώ πρώτες θέσεις σε κάθε αγώνισμα.

Βουλγαρία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 143.000 δολάρια

Όσοι Βούλγαροι αθλητές συμμετέχουν σε ατομικά αγωνίσματα δικαιούνται να λάβουν έως και περίπου 143.000 δολάρια ανά χρυσό μετάλλιο, ανάλογα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού.

Λιθουανία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 143.000 δολάρια

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνδέει τα μπόνους των μεταλλίων με το βασικό κοινωνικό επίδομα της χώρας, ένα μηνιαίο ποσό που χρησιμοποιείται σε διάφορες κοινωνικές επιδοτήσεις. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Πεκίνου σε ατομικά αθλήματα δικαιούνται περίπου 143.000 δολάρια.

Κόσοβο – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 123.000 δολάρια

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της χώρας θα καταβάλει περίπου 112.000 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο και η εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσθέσει επιπλέον περίπου 11.000 δολάρια. Οι αθλητές μπορούν επίσης να λάβουν άλλα 112.000 δολάρια από την κυβέρνηση για ένα ολυμπιακό ρεκόρ.

Εσθονία – Μπόνους χρυσού μεταλλίου: 112.000 δολάρια

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Εσθονίας δίνει περίπου 112.000 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο σε ατομικό άθλημα, 78.000 δολάρια για το αργυρό και 50.000 δολάρια για το χάλκινο. Επιπλέον, η κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου αυξάνει το επίδομα ενός αθλητή από την επιτροπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play