Είναι ρεαλιστικοί ή όχι οι στόχοι μείωσης CO2 από τα οχήματα;

Είναι ρεαλιστικοί ή όχι οι στόχοι μείωσης CO2 από τα οχήματα;
Η ανασκόπηση των στόχων για το διοξείδιο του άνθρακα, θέτει σοβαρές αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων – ACEA, επιχειρεί να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα, ως προς τους χρόνους επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα.

Σύμφωνα με τον ACEA, όλα τα κομμάτια του παζλ του πακέτου για το κλίμα της ΕΕ «Fit for 55», συνδέοντας απόλυτα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κανονισμός της ΕΕ που θέτει στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά πρέπει να θεωρείται μαζί με την Οδηγία για την Υποδομή Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIR) ως ένα πακέτο.

Ο ACEA χαιρετίζει την πρόταση να παραμείνουν αμετάβλητοι οι στόχοι του 2025, ώστε να αφήσει χρόνο προσαρμογής στην παραγωγή οχημάτων, ενώ για το 2030, ο στόχος CO2 για -55% στις εκπομπές των αυτοκινήτων (σε σύγκριση με το 2021) είναι πολύ φιλόδοξος. Θα ήταν εφικτός μόνο με μια τεράστια αύξηση της υποδομής φόρτισης, με περίπου 7 εκατομμύρια φορτιστές (3kW / BEV και 2kW / PHEV). Με στόχο μόνο 3,9 εκατομμύρια φορτιστές (1kW / BEV και 0,66 kW / PHEV), η τρέχουσα πρόταση AFIR υπολείπεται πολύ αυτού του στόχου.

Επίσης, ο στόχος -50% στους ρύπους για τα φορτηγά κοντεύει να είναι μη ρεαλιστικός. Για το 2035, είναι πολύ νωρίς σήμερα για να καθοριστεί ένας στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 100% – που ουσιαστικά σημαίνει απαγόρευση του κινητήρα εσωτερικής καύσης – σε μια εποχή που εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ερωτήματα, όπως πώς θα εξελιχθεί η ανάπτυξη της υποδομής και τι είδους τεχνολογίες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από τώρα έως το 2035.

Όσον αφορά στο 2050, οι κατασκευαστές οχημάτων έχουν δεσμευτεί πλήρως να μειώσουν τις εκπομπές CO2 στο μηδέν, υποστηρίζοντας τον στόχο της Ευρώπης για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play