Ευρωπαϊκές τράπεζες: Μια ιδανική ευκαιρία να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ
Μια ιδανική ευκαιρία έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ. Τα υψηλότερα επιτόκια και η ανανεωμένη δύναμη των ευρωπαϊκών τραπεζών δίνουν μια ιδανική ευκαιρία για υποαπόδοση και την ανάκτηση μεριδίου αγοράς των ανταγωνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Οι ευρωπαίοι δανειστές έχασαν έδαφος έναντι των αντιπάλων της Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή οι ασταθείς αγορές ενίσχυσαν την κερδοσκοπική δύναμη των μεγάλων εμπορικών όπλων των τραπεζών των ΗΠΑ. Οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές κερδίζουν αναλογικά περισσότερα από τον δανεισμό και επωφελούνται από ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
Καθώς οι μεγαλύτεροι δανειστές της ηπείρου ετοιμάζονται να αναφέρουν τα κέρδη ολόκληρου του έτους για το 2021, ξεκινώντας με την Deutsche Bank (DBKGn.DE) την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα, λένε αναλυτές σύμβουλοι και επενδυτές.
«Η ανάγκη γίνεται πολύ πιο επιτακτική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δείξουν τι πραγματικά πρεσβεύουν και πώς θα διαφοροποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Eriola Shehu Beetz, διευθύνουσα σύμβουλος και συνεργάτης του Boston Consulting Group. Στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν νικήσει τους ευρωπαίους αντιπάλους τους με σχεδόν οποιοδήποτε μέτρο τα τελευταία χρόνια, και το χάσμα διευρύνεται.
Οι JPMorgan (JPM.N), Goldman Sachs (GS.N), Morgan Stanley (MS.N), Citigroup (CN) και Bank of America (BAC.N) μεταξύ τους διεκδίκησαν το 31% των τελών συγχώνευσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Αφρικής το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, από 26% το 2019, ενώ οι έξι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους πήραν μόλις 12%.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Τι συμβαίνει με την αναλογία τιμής
Καμία από τις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες ανά ενεργητικό δεν έχει αναλογία τιμής προς λογιστικά βιβλία πάνω από ένα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, ενώ μόνο η Citigroup μεταξύ των ισοδύναμων στις ΗΠΑ πέφτει κάτω από το 1, δείχνοντας το χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές εκτιμούν τους δανειστές από τις δύο ηπείρους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δανείζουν μεγάλα ποσά σε αγοραστές κατοικιών, όπως η ολλανδική ING, ελπίζουν ότι τα επιτόκια που χρησιμοποιήθηκαν για να βγει η περιοχή από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, θα μπορούσαν επιτέλους να τελειώσουν.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου θα μεταφραστούν σε μεγάλα μερίσματα και επαναγορές μετοχών. Αλλά οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την ανανεωμένη δύναμη πυρός τους για να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, σε τομείς όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες και η διαχείριση περιουσίας.
Ο πληθωρισμός στη Ευρώπη δεν θα εκτοξευτεί όπως στις ΗΠΑ
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να «εκτοξευθεί» στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εκδήλωση του WEF στο Νταβός.
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που θα πρέπει να ληφθούν, ιδίως μετά τις επιθετικές κινήσεις που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), αλλά και η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας (BoE).
Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν συμμερίζεται την «κατάσταση υπερβολικής ζήτησης» των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε διαφορετική φάση σε σχέση με την αμερικανική και συνεπώς η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι διαφορετική. Ενδεικτικά, εξήγησε η ίδια, η ζήτηση στις ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή 30% άνω των επιπέδων πριν την πανδημία, ενώ στην Ευρωζώνη είναι «πάνω κάτω ίδια σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας