Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Άνοιξε η πλατφόρμα

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Άνοιξε η πλατφόρμα
Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή τους.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι 28 Φεβρουαρίου για την υποβολή τους. Αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021.  Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων εντός της προθεσμίας, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Επίσης δε γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Πως γίνεται η γνωστοποίηση – Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω της ΑΑΔΕ να γνωστοποιήσουν στην φορολογική αρχή την πρόθεση τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2021. Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε με τους κωδικούς του TAXIS.

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Υποχρεωτική υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης

Είναι υποχρεωτική η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης όταν:

  • Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Το έγγραφο που απαιτείται να κατατεθεί στο μητρώο της εφορίας είναι το διαζευκτήριο ή η λύση συμφώνου συμβίωσης.
  • Έχει δηλωθεί διάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση του ενός μέρους τουλάχιστον με αποδεικτικό αίτησης κατάθεσης αγωγής διαζυγίου ή αίτηση συναινετικού διαζυγίου, χωρίς να έχει εκδοθεί η απόφαση.
  • Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Λύση του γάμου που έχει προέλθει από θάνατο. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν έχει γίνει διακοπή του ΑΦΜ του θανόντος, με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, η οικογενειακή κατάσταση μεταβάλλεται ”σε χηρεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play