Τηλεργασία: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τηλεργασία: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανάμεσα σε αυτά και η τηλεργασία.

Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανάμεσα σε αυτά και η τηλεργασία.

Η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της τηλεργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

  • Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό έως 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.
  • Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης, εάν δηλαδή είναι πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής, αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.
  • Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο εργοδότης επιπλέον απαγορεύεται να χρησιμοποιεί την κάμερα (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.
  • Η τηλεργασία μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Κατά την εφαρμογή της τηλεργασίας οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ», δηλώνοντας τους τηλεργαζόμενους. Ξάνθη

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Στο Δημόσιο, υπάρχει ήδη πλάνο για κάθε υπηρεσία ώστε να βγουν οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία σε ποσοστό μέχρι 50% ανά οργανική μονάδα. Οπότε οι προϊστάμενοι σε κάθε υπηρεσία είναι αυτοί που θα καθορίσουν πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι θα βγουν σε τηλεργασία από τις επόμενες ημέρες.

Θα εφαρμοστεί και το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου, με τους υπαλλήλους να μην προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας.

Συγκεκριμένα, θα προσέρχονται σε τρία «κύματα» και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.

Το νέο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πλησίον του ισχύοντος ωραρίου επιλογής του υπαλλήλου.

Η τήρηση του ωραρίου αυτού θα αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ δεν αφορά σε υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play