Τουρκία: Οι βιομήχανοι ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων

Τουρκία: Οι βιομήχανοι ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων
Τουρκία: Συνεχίζεται η δραματική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η όλο και μεγαλύτερη απαξίωση της Τουρκικής λίρας.

Συνεχίζεται η δραματική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η όλο και μεγαλύτερη απαξίωση της Τουρκικής λίρας.

Κορυφαίοι Τούρκοι επιχειρηματίες έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, η οποία έχει προκαλέσει την συντριβή της τουρκικής λίρας.

Όπως αναφέρει η Ahval, η ένωση Τούρκων βιομηχάνων (TÜSİAD) σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει “στους κανόνες της οικονομικής επιστήμης”, ύστερα από πλήρη αποτυχία του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ύστερα από την σειρά μειώσεων των επιτοκίων από πλευράς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας καθ’ υπόδειξης του προέδρου Ερντογάν. Μέσα στο έτος το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο, τον έδειξαν να κινείται στο 21,3%. New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γαντζωθεί στην ανορθόδοξη άποψη ότι τα χαμηλά επιτόκια θα αποδειχθούν πολύ επωφελή για την οικονομία της χώρας του. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από 15% σε 14%, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

«Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, κατέστη σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται, δεν θα επιτευχθούν», ανέφερε η TÜSİAD.

Η TÜSİAD επίσης ανέφερε ότι τα βήματα της κυβέρνησης δημιούργησαν «ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας», προσθέτοντας ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται ελοχεύει τον κίνδυνο να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον.

«Ακόμη και οι εξαγωγές, που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό, έχουν πληγεί σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε η ένωση των Τούρκων βιομηχάνων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play