Υπουργείο Εργασίας: Μέτρα στήριξης και θέσεις εργασίας στον προϋπολογισμό για το 2022

Υπουργείο Εργασίας: Μέτρα στήριξης και θέσεις εργασίας στον προϋπολογισμό για το 2022
Υπουργείο Εργασίας: To υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, σε σχέση με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα.

To υπουργείο Εργασίας παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, σε σχέση με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα.

Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τονίστηκε ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για το νέο έτος, για το εν λόγω υπουργείο, ανέρχονται σε 21,612 δισ. ευρώ ενώ αν αφαιρέσουμε το κόστος των μέτρων covid ανέρχονται σε 20,763 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 526 εκατ. ευρώ (2,63%) σε σχέση με το 2021.

Το 2022 τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας από την πανδημία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 δις ευρώ. Επομένως  το συνολικό πακέτο αναμένεται να υπερβεί τα 10,5 δισ. ευρώ, καθώς το 2020 διατέθηκαν 4,1 δισ. ευρώ και το 2021 διατέθηκαν 5,3 δισ. ευρώ.

Ειδικά για το νέο έτος, έχουν θεσπιστεί μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

  • Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για το 2022, από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις με το προβλεπόμενο κόστος να ανέρχεται στα 186 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι με το μέτρο αυτό επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη) για 6 μήνες, παρέχοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς μειώνεται σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος
  • Θεσπίστηκε το «πρώτο ένσημο» με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, με το ποσό των 1.200 ευρώ για 6 μήνες (600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον εργαζόμενο)

Κοινωνικός Προϋπολογισμός

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ την επόμενη χρονιά, κατά 1,15 δισ. ευρώ, αριθμός που θα αντισταθμίσει την αύξηση των δαπανών κατά 494 εκατ. ευρώ. Έτσι, προκύπτει  ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός ΕΟΠΥΥ, που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 783 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αυξημένο κατά 656 εκατ. σε σχέση με το 2021..

Η αύξηση των εσόδων, θα προκύψει από την ενίσχυση της απασχόλησης, τις ρυθμίσεις οφειλών και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά των δαπανών αναμένεται:

  • Αύξηση της δαπάνης για συντάξεις κατά 316 εκατ. λόγω κυρίως της απονομής συντάξεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΕΚΑ για τα οικογενειακά επιδόματα (+15 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ΑΜΕΑ (+5 εκατ. ευρώ), τα σχολικά γεύματα (+18 εκατ. ευρώ) και τα λοιπά προγράμματα (+20 εκατ. ευρώ).
  • Νέο κονδύλι ύψους 100 εκατ.  ευρώ για την καταβολή επιδόματος στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play