Υπουργείο Ανάπτυξης: Συνάντηση Δήμα Φραγκογιάννη με επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς στη Βοστώνη
Συνάντηση με επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς στη Βοστώνη πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.
Με στόχο την αξιοποίηση της γνώσης, την δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση των Ελλήνων της Διασποράς να συνδράμουν, χτίζοντας «γέφυρες συνεργασίας», ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βοστώνη. Η αποστολή, αποτελούμενη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, συναντήθηκε με διακεκριμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες της Διασποράς, αλλά και με διεθνή δίκτυα και επενδυτικούς – ερευνητικούς φορείς.
Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Campus του Massachusetts Institute of Technology (MIT) όπου, την Ελληνική αποστολή ξενάγησε στους χώρους ο Έλληνας επιστήμονας Νίκος Ανδρικογιαννόπουλος (ΜΙΤ), ιδρυτής της εταιρείας Metrika. Με κέντρο το Campus του MIT στην Kendall Square, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές, spin – off εταιρείες, νεοφυείς επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες έχουν «χτίσει», σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων, ένα εντυπωσιακά διαδραστικό οικοσύστημα καινοτομίας στο οποίο δημιουργούνται πολλές από τις ιδέες του μέλλοντος. Η παρουσία «ταλαντούχων» Ελλήνων στο οικοσύστημα καινοτομίας της Βοστώνης είναι σημαντική.
Την επόμενη ημέρα, οι κκ Δήμας και Φραγκογιάννης, συναντήθηκαν με τα ιδρυτικά μέλη του HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies). Στην συζήτηση συμμετείχαν οι καθηγητές κ.κ Ευθύμιος Καξίρας, Πέτρος Κουμουτσάκος από το Harvard, Δημήτρης Μπερτσιμάς και Μιχάλης Τριανταφύλλου από το ΜΙΤ, όπου συζήτησαν για το ρόλο και τις δράσεις του HIAS, αλλά και τη δυνατότητα εντονότερης παρουσίας του στην Ελλάδα. Ήδη έχουνε γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα συνεργασίας στο κομμάτι της ρομποτικής.
Λίγο αργότερα, ακλούθησε συνάντηση με τον καθηγητή Κωσταντίνο Δασκαλάκη (MIT), ο οποίος εξειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το πως δημιουργείται στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ένα ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο θα είναι επικεφαλής ο ίδιος και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες. Μίλησαν επίσης για τους ταλαντούχους έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στην Βοστώνη και πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δικτυωθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη, το Hellenic Innovation Network διοργάνωσε εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε σε περισσότερους από 120 Έλληνες της διασποράς (ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές, startuppers, επιχειρηματίες κ.α) η αλλαγή σελίδας που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα. Οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εξωτερικών ευχαρίστησαν την πρόεδρο Marina Hatsopoulos και το δίκτυο για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και δήλωσαν πως «ήδη η συνεργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.»
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα, η ανάδυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν εξωστρεφή, επενδυτικό προορισμό που προσελκύει εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια από τον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Την επόμενη ημέρα, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το Harvard University, όπου στο Smith Center συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας με τον επικεφαλής του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας του Harvard Isaac Kohlberg (Harvard’s Chief Technology Development Officer.)
Στην συνέχεια μετέβησαν στο Makerspaces του Harvard, που αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο συνεργείων, όπου φοιτητές, startuppers και ερευνητές εκπαιδεύονται και παράγουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, από τρισδιάστατους εκτυπωτές μέχρι και ρομπότ. Συνομίλησαν με ερευνητές από διάφορα επιστημονικά πεδία, ανάμεσα τους και ένας Έλληνας διδακτορικός φοιτητής που διαπρέπει ακαδημαϊκά στο Harvard, ο Γιώργος Κυριαζίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται παράλληλα επιχειρηματικά στην Ελλάδα, έχοντας ιδρύσει την νεοφυή επιχείρηση Embneusys, η οποία είναι και μέλος του Elevate Greece.
Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν με τον Έλληνα επιχειρηματία κ. Σταύρο Παπαδόπουλο, τον ιδρυτή της νεοφυούς επιχείρησης TileDb, η οποία επίσης είναι μέλος του Elevate Greece. Η εταιρεία έχει έδρα τη Βοστώνη και υποκατάστημα στην Αθήνα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία μοναδική βάση δεδομένων η οποία μπορεί να αποθηκεύσει & να διαχειριστεί οποιουδήποτε τύπου δεδομένα.
Στο Cambridge Innovation Center, που αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο καινοτομίας το οποίο υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στην Βοστώνη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου παρουσιάστηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο Tim Row του Κέντρου η πορεία και η εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Τέλος, στην Βοστώνη ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών που διαπρέπουν στην έρευνα και τις επιστήμες. Στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του Massachusetts Institute of Technology (MIT) για την κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια, για την ακαδημαϊκή τους πορεία και για την εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Η τελική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον COO της Ring\ Amazon Devices, Mike Harris, στον οποίο παρουσιάστηκε το νέο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό\επενδυτικό πλαίσιο που διαθέτει η Ελλάδα και η δυναμική που έχει αναπτύξει το οικοσύστημα καινοτομίας.
Τον συντονισμό των συναντήσεων ανέλαβε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη και ο Πρόξενος Στράτος Ευθυμίου.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, όσον αφορά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Βοστώνη δήλωσε τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να διαθέτει μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων στο εξωτερικό. Ήδη έχουμε αρχίσει να αξιοποιούμε την γνώση, την δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση τους να συνδράμουν και χτίζουμε «γέφυρες συνεργασίας» μαζί τους. Έχουμε τις δυνατότητες και την βούληση να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό και διαδραστικό πλέγμα συνεργείων στην έρευνα & την καινοτομία.»
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης επεσήμανε πως:
«Παρουσιάσαμε στο ταξίδι μας αυτό στην Βοστώνη το νέο πρόσωπο της Ελλάδας που στηρίζει την καινοτομία, με μια κυβέρνηση αξιόπιστο συνομιλητή, και με ένα θεσμικό πλαίσιο υποδοχής μεγάλων και εμβληματικών επενδύσεων. Ακούσαμε και μάθαμε πολλά από τους άξιους συμπατριώτες μας που προοδεύουν στις ακαδημαϊκές κοινότητες του Harvard και του ΜΙΤ. Συναντήσαμε διακεκριμενα στελέχη Αμερικανικών επιχειρήσεων και έλληνες ομογενείς που δραστηριοποιούνται με start ups στην Ανατολική ακτή. Έχουμε δρόμο πολύ και δουλειά εντατική μπροστάς μας για να οικοδομήσουμε μια γέφυρα επιχειρηματικής διαρκούς επικοινωνίας και μετάγγισης αξίας. Το ταξίδι αυτό μόλις ξεκίνησε.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας