ΟΟΣΑ: Προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 χρόνο έως και το 2035 προβλέπει ο ΟΟΣΑ ενώ κατά περίπου 2,8 χρόνια έως το 2050.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής που έχει ψηφιστεί από το 2010 και οδηγεί μακροπρόθεσμα στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στη χώρα μας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε από το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στο 15,7% του ΑΕΠ, το 2019 να περιοριστεί στο 14,2% το 2025 και να πέσει στο 12% το μακρινό 2070.
Τι αναφέρει για την Ελλάδα στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αναφέρει πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050 λόγω της σύνδεσής του με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει πως από τα 62 που είναι το όριο ηλικίας σήμερα θα επεκταθεί έως τα 65 χρόνια περίπου.
Πότε θα αρχίσει να φαίνεται η αύξηση
Η αύξηση θα αρχίσει να φαίνεται από το 2035, καθώς το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 χρόνο.Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, και πιθανότατα της αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 η διαδικασία δεν ξεκίνησε, με τον ΟΟΣΑ πάντως, να προεξοφλεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τα επόμενα χρόνια.
Τι προκαλεί προβληματισμό
Πάντως προβληματισμό, προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα, αναμένεται μεγάλη μείωση εργατικού δυναμικού τις επόμενες δεκαετίες. Ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2060, δηλαδή κατά 0,26% ετησίως. Στην Ελλάδα, όπως και σε Ιαπωνία, Κορέα, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, θα μειωθεί κατά 35%, ενώ περισσότερο από 25% θα μειωθεί σε Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ισπανία.
ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022
Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%.
Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει – σε περιορισμένη έκταση – και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας