ΕΚΤ: Σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα ύψους 35 δισεκατομμυρίων

ΕΚΤ: Σημαντική στήριξη στα ελληνικά ομόλογα ύψους 35 δισεκατομμυρίων
ΕΚΤ: Με ποσό ύψους 35 δισεκατομμυρίων έχει στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με ποσό ύψους 35 δισεκατομμυρίων έχει στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 21 Οκτωβρίου έως 21 Νοεμβρίου, η ίδια αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αξίας 2,749 δισ. ευρώ.

Στα ομόλογα αναφοράς δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα SMP-ANFAS ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI μετα την ανταλλαγή το 2017 καθώς ούτε και τα private placement με τράπεζες. Το ανώτατο όριο των αγορών προσδιορίζεται από την λεγόμενη κλείδα της κάθε χώρας, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδος έχει οριστεί στο 2,47% (euro system key). Ωστόσο ο κανόνας που έμεινε απαράβατος, ήταν εκείνος που δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να κατέχει πάνω από το 50% οποιασδήποτε συγκεκριμένης κατηγορίας ομολόγων. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ομόλογα: Σχέδιο έκδοσης 10-12 δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα το 2022

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και το πρώτο πράσινο ομόλογό της σύμφωνα με το Reuters. Τι συνέβη το 2021 Η Ελλάδα εξέδωσε πενταετή, 10 και 30ετή κρατικά ομόλογα φέτος, αντλώντας συνολικά περίπου 14 δισ. ευρώ και επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ωθήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό χρέους του ΑΕΠ στο 197.1% έπειτα από την απότομη αύξησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ενώ παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει το «μαξιλάρι».

Πώς βαθμολογείται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές

Η Ελλάδα, η οποία βαθμολογείται με ΒΒ από την Standard & Poor’s, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017 αφού είχε αποκλειστεί για χρόνια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους από την οποία τελικά βγήκε τον Αύγουστο του 2018. Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει ένα απόθεμα μετρητών περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον δύο χρόνια ληξιπρόθεσμου χρέους χωρίς δανεισμό από τις αγορές. Από την έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play