Αφρική: Πως να υιοθετήσεις παιδάκι από την Αιθιοπία

Αφρική: Πως να υιοθετήσεις παιδάκι από την Αιθιοπία
Αφρική: Αν θέλετε ή αν ψάχνετε τρόπο να υιοθετήσετε παιδάκι από άλλη χώρα εδώ θα βρείτε τα βήματα πως πρέπει ξεκινήσετε την διαδικασία για να αποκτήσετε.

Αν θέλετε ή αν ψάχνετε τρόπο να υιοθετήσετε παιδάκι από την Αφρική εδώ θα βρείτε τα βήματα πως πρέπει ξεκινήσετε την διαδικασία.

Το ιδανικό  θα ήταν να ενημερωθείτε καταρχήν με μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κα Κοντογιάννη στη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία που γνωρίζει εις βάθος από διακρατικές υιοθεσίες από την Αφρική ώστε να σας λύσει κάθε απορία. Τα παιδιά εκεί πεθαίνουν από την πείνα και τον λοιμό. 

Εν ακολουθία θα πρέπει να επισκεφτείτε το Προξενείο της Αιθιοπίας, να τους εξηγήσετε ότι ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα παιδάκι από εκεί και να τους ζητήσετε να γράψουν ένα γράμμα στην Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία η στην Περιφέρεια ζητώντας τους να ξεκινήσουν κοινωνική έρευνα για εσάς που θα κρίνει την καταλληλότητα σας ως θετού γονέα-to-be. Αφρική

Πρέπει να δώσουμε διευκρίνισες ότι η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη ΜΚΟ, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις διακρατικές υιοθεσίες την κοινωνική έρευνα που πρέπει πάντα να προηγείται μιας διακρατικής υιοθεσίας μπορούν να την κάνουν είτε η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία είτε οι κατά τόπους νομαρχίες (πλέον περιφέρειες).

Υπάρχει μεγάλη αναμονή στη διαδικασία

Η Κοινωνική Έρευνα διαρκεί 6 μήνες και συνίσταται σε ατομικές και κοινές συνεδρίες με τους υποψήφιους θετούς γονείς. Σε περίπτωση που την έρευνα κάνει η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία υπάρχει πληρωμή τόσο για την αρχική έρευνα όσο και για τα follow up reports. Στις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών δεν πληρώνεται αλλάd συνήθως η αναμονή είναι μεγαλύτερη. Επίσης να σημειωθεί ότι η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία έχει πλέον πολύ μεγάλη πείρα ειδικά σε υιοθεσίες από Αιθιοπία, σύμφωνα με το ISS-GREECE.

Με το γράμμα λοιπόν αυτό του Προξενείου ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία. Πέραν από την κοινωνική έρευνα θα χρειαστεί ένας πλήρης φάκελος με τα προσωπικά σας στοιχεία όπως την εργασία σας, την οικονομική σας κατάσταση, την ψυχική και σωματική σας υγεία. Τον αναλυτικό κατάλογο του τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος θα σας τον δώσει το Προξενείο. Επειδή οι αιθιοπικές αρχές θέλουν όλα να είναι επίσημα έγγραφα από κρατικές αρχές, νοσοκομεία κλπ υπολογίστε ότι και για αυτά θα χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Όλος ο φάκελος θα πρέπει να μεταφραστεί στα αγγλικά από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και να δωθεί για authentification στο Προξενείο της Αιθιοπίας. Έχετε απλώς το νου σας γιατί κάποια έγγραφα όπως πχ κάποιες ιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να είναι του τελευταίου εξαμήνου και το Ποινικό Μητρώο των τελευταίων 3 μηνών.

Παράλληλα πρέπει να αρχίσετε να επικοινωνήτε και με την Αφρική. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα πράγματα κυλάνε πιο ομαλά όταν έχεις κάποιον δικηγόρο εκεί να σε εκπροσωπεί, να παραδώσει ο ίδιος τον φάκελο σου στο Ministry of Women’s Affairs που χειρίζεται τα θέματα των υιοθεσιών, να αναλάβει τις όποιες μεταφράσεις ή επικυρώσεις χρειαστούν εκεί (ο φάκελος μαζί με την έκθεση της κοινωνικής έρευνας που θα στείλετε όταν θα είναι έτοιμα και τα δύο θα πρέπει να μεταφραστούν στα amharic και να επικυρωθούν από το Ministry of Foreign Affairs της αιθιοπίας). Επίσης ο δικηγόρος είναι αυτός που θα φροντίσει για την κατάθεση του φακέλου σας στο Αιθιοπικό δικαστήριο όταν πια έχει γίνει το matching με το παιδί και που θα σας εκπροσωπήσει στη δικάσιμο εκεί (στην οποία βέβαια θα πρέπει να είσαστε κι οι ίδιοι). Στη σελίδα σχετικές επαφές θα βρείτε κάποια ονόματα και στοιχεία δικηγόρων που έχουν εξυπηρετήσει κάποιους από εμάς.

Προσπαθήστε να έχετε επαφές με ορφανοτροφεία

Πέραν του δικηγόρου η άλλη πολύ σημαντική επαφή είναι τα ορφανοτροφεία. Εμείς θα προσπαθήσουμε εδώ να σας δίνουμε κάποια στοιχεία ορφανοτροφείων που έχουμε επισκεφτεί. Επίσης καλό θα ήταν να ζητήσετε από το προξενείο έναν κατάλογο κρατικών ορφανοτροφείων ή ιδιωτικών που έχουν όμως άδεια λειτουργίας από τις αρχές.Υπάρχουν πάρα πολλά ορφανοτροφεία στην Αιθιοπία γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά ορφανά χωρίς οικογένεια. Τα περισσότερα όμως ορφανοτροφεία έχουν συνηθίσει να δουλεύουν μέ adoption agencies που έχουν άλλες χώρες και δεν κάνουν εύκολα ιδιωτικές υιοθεσίες και δη διακρατικές ιδιωτικές υιοθεσίες. Όπως είναι φυσικό προτιμάνε τα παιδιά να δοθούν σε αιθιοπικές οικογένειες. Όσο αρχίζετε να έχετε στενές σχέσεις με τα ορφανοτροφεία τόσος μ,μεγαλύτερος δεσμός εμπιστοσύνης θα δημιουργηθεί ανάμεσά σας.

Όταν έρθει η ώρα που ο φάκελος και η κοινωνική έρευνα είναι έτοιμα μεταφρασμένα τα στέλνετε στον δικηγόρο για να κάνει και τις απαραίτητες διαδικασίες εκεί και κανονίζετε το πρώτο ταξίδι (φυσικά μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που θα πηγαίνετε, εννοούμε το πρώτο ταξίδι αυτής της διαδικασίας). Εκεί θα επισκεφτείτε τα ορφανοτροφεία που θα έχετε όπως είπαμε προσεγγίσει από πριν και αν όλα πάνε καλά ίσως βρεθεί κάποιο παιδάκι για εσάς. Αν δεν βρεθεί με την πρώτη μην απογοητευτείτε. Χρειάζεται χρόνος για να σας γνωρίσουν και να σας εμπιστευτούν με ένα από τα παιδιά τους οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου. Χρειάζεται χρόνος για να κάνουν το matching γονέα και παιδιού. Συνήθως τα παιδιά πχ που βλέπετε στα ορφανοτροφεία της Addis είναι ήδη attached, έχει υπογραφεί δηλαδή συμβόλαιο μεταξύ γονέα και ορφανοτροφείου και αναμένουν τη δικάσιμο. Όταν σας κάνουν κι εσάς matching σε αυτό ή σε κάποιο επόμενο ταξίδι, πηγαίνετε το παιδί για ιατρικές εξετάσεις (θα δείτε άλλη ανάρτηση για αυτό το θέμα) κι αν όλα έχουν καλώς υπογράφετε με το ορφανοτροφείο το συμφωνητικό υιοθεσίας του συγκεκριμένου παιδιού.Υπάρχει περιπτωση ο ίδιος ο δικηγόρος (πχ ο Alemu) να έχει τις επαφές με τα ορφανοτροφεία οπότε είναι πολύ μικρότερη η δική σας εμπλοκή σε αυτό το στάδιο. Καλό ειναι αυτό να το συζητήσετε μαζί του, ανάλογα και πως θέλετε να προχωρήσετε. Αφρική

Στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του παιδιού (όπου αποδεικνύεται ότι είναι ορφανό ή ότι υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων, κλπ) και ο πλήρης φάκελος ο δικός σας μαζί με το συμφωνητικό στο Ministry of Women’s Affairs. Αυτό αν έχετε προσλάβει δικηγόρο το κάνει ο ίδιος με ένα απλό power of attorney που του κάνετε όσο είσαστε εκεί. Ταυτόχρονα κατατίθεται ο φάκελος στο δικαστήριο για να πάρετε δικάσιμο. Το Ministry of Women’s Affairs οφείλει μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν την δικάσιμο να έχει κάνει εισήγηση θετική η αρνητική για την υπόθεσή σας. Για να είναι θετική η εισήγηση τους θα χρειαστείτε και ένα γράμμα από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αφρική που να διαβεβαιώνει ότι θα προωθεί στο μέλλον τα follow up reports της κοινωνικής υπηρεσίας στο Ministry of Women’s Affairs. Σύμφωνα με την νομοθεσία της Αιθιοπίας αυτά τα reports αφορούν τα επόμενα 15 χρόνια (ένα ανα έτος) ενώ σύμφωνα με την ελληνική μόνο τρία χρόνια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση υπερισχύει το αιθιοπικό δίκαιο. Εκθέσεις Παρακολούθησης (follow up reports) μετά την Υιοθεσία γίνονται στους 3 μήνες μετά την άφιξη του παιδιού, στους 6 μήνες και μετά κάθε χρόνο. Στέλνονται από τη Κοινωνική Υπηρεσία στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αφρική, η οποία ακολούθως, επισήμως τις διαβιβάζει στο Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και Νεότητας (Ministry of Women’s Affairs) της Αιθιοπίας

Αν με το καλό φτάσετε στη δικάσιμο συνήθως είναι μια απλά τυπική διαδικασία, έχει προηγηθεί σε περίπτωση που υπάρχει γονέας η φυσική του παρουσία στο δικαστήριο όπου λέει ενώπιον του δικαστή ότι δίνει την συγκατάθεσή του για την υιοθεσία), σας ρωτάνε κι εσάς 2-3 ερωτήσεις, συνήθως πως θα διατηρήσετε τους δεσμούς του παιδιού με την Αφρική και αν έχετε κάνει κάποια προετοιμασία σχετικά με την υιοθεσία (εκπαίδευση κλπ, σας καλύπτει σε μεγάλο βαθμό η εξάμηνη κοινωνική έρευνα που περιλαμβάνει συνεντευξεις κλπ). Η απόφαση καθαρογράφεται σε 2-3 μέρες και πλέον μπορείτε να πάρετε το παιδί στο σπίτι σας, αφού είστε ο κηδεμόνας του. Αφρική

Μένουν μόνο οι τυπικές διαδικασίες, να βγει νέο πιστοποιητικό γέννησης αναγράφοντας εσάς ως γονείς, να βγει το διαβατήριο του παιδιού για να ταξιδέψει, να μεταφραστούν όλα τα έγγραφα στα αγγλικά και να επικυρωθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας και να πάρετε την βίζα του παιδιού από την Ελληνική Πρεσβεία. Θα πάρετε εθνική βίζα που έχει διάρκεια ένα έτος. (εμείς εμπίπτουμε στο Β4, σελίδα 114). Μεταξύ άλλων -όπως θα δείτε αναλυτικά στο έγγραφο του ΥΠΕΞ-για την έκδοση της βίζας του παιδιού από την Ελληνική Πρεσβεία στην Αντις Αμπέμπα, χρειάζεται να υπάρχει ήδη ημερομηνία δικασίμου στην Ελλάδα για την επικύρωση της απόφασης Υιοθεσίας του Αιθιοπικού Δικαστηρίου. Με άλλα λόγια η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί στο Ελληνικό Δικαστήριο, μια και η χώρα της Αιθιοπίας δεν έχει ακόμα κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης 1993 για τις Διακρατικές Υιοθεσίες. Μετά την επικύρωση το παιδί αποκτά αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια και μπορείτε πλέον να το δηλώσετε στο ληξιαρχείο, να βγάλει ελληνικό διαβατήριο κλπ.

Και στην επιστροφή από την Αφρική γυρνάτε με ένα η περισσότερα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play