Πληθωρισμός: Ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη;
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την Ευρωζώνη είναι φυσικά και αυτό του πληθωρισμού. Πρόσφατα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) βρέθηκε ως ένα από τα πιο βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό οφείλεται και στην άνοδο της τιμής της ενέργειας και, συνεπώς, του κόστους ζωής των πολιτών με τον αντίκτυπό της στους μισθούς να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Παράλληλα, υπάρχει αυξανόμενο κόστος και για τις επιχειρήσεις.
“Η αύξηση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, ωστόσο οι δείκτες παραμένουν υψηλότεροι από το αναμενόμενο λόγω της φύσης της ανάκαμψης ” , δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ήρθε για να μείνει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη;
Αυτό που μπόρεσε να διαπιστώσει κάποιος από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup είναι οι διαφορετικές απόψεις και στάσεις μεταξύ των χωρών Βορρά και Νότου. Η Γαλλία έριξε “στο τραπέζι” πρόταση πέντε σημείων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα καύσιμα, η οποία υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τσεχία.
Τι προβλέπει η πρόταση της Γαλλίας
Η πρόταση προβλέπει η αύξηση των τελικών ενεργειακών προϊόντων να διαμορφώνεται όχι μόνο από την αύξηση των ορυκτών καυσίμων, αλλά από το σύνολο του ενεργειακού μίγματος κάθε χώρας που περιλαμβάνει τις ΑΠΕ και, σε κάποιες χώρες, την πυρηνική ενέργεια.
Προβλέπει επίσης για τις επιχειρήσεις μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τους παραγωγούς ενέργειας καθώς και πρόσβαση και των νοικοκυριών σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια ενέργειας. Τέλος, προτείνεται και πάλι η κοινή προμήθεια και αποθήκευση ενεργειακών προϊόντων.
Ποιες διαφορές παρουσιάζονται μεταξύ των χωρών
Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία έχουν εξασφαλίσει ένα ενεργειακό μίγμα με υψηλά ποσοστά ΑΠΕ (ηλικιακή, αιολική, γεωθερμία) ή φθηνή πυρηνική ενέργεια και άρα υφίστανται λιγότερες αυξήσεις από τις πρόσφατες ανατιμήσεις. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία μαζί με μικρότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης (π.χ. η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία) και οι χώρες της Βαλτικής επιθυμούν διακαώς τις κοινές προμήθειες που θα χαμηλώσουν τις τιμές φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τελικά ήρθε για να μείνει ο πληθωρισμός;
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ μέχρι πρόσφατα η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρούσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού ήταν παρωδικό φαινόμενο χωρίς επιρροή. Όμως όπως όλα δείχνουν έως και τον Απρίλιο του 2022 θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το συμβαίνει με τον πληθωρισμό όπως και με την ενεργειακή κρίση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας