Πως να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και τις επιπτώσεις της στο σώμα σας
Όλοι οι άνθρωποι σχεδόν σε καποια στιγμή της ζωής τους υποφέρουν από αϋπνία. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε πως παράγοντες όπως το άγχος, το jet lag ή ακόμα και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κοιμάστε σωστά.
Μερικές φορές το πρόβλημα διαρκεί για μια ή δύο νύχτες, αλλά σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα χρόνιο ζήτημα.
Οι τύποι αϋπνίας είναι οι εξής:
- χρόνια αϋπνία, διαρκεί ένα μήνα ή περισσότερο
- οξεία αϋπνία, διαρκεί μια μέρα ή για πολλές ημέρες ή εβδομάδες
- αϋπνία συννοσηρότητας, που σχετίζεται με άλλη διαταραχή
- έναρξη αϋπνίας, δυσκολία στον ύπνο
- αϋπνία συντήρησης, αδυναμία να μείνει κάποιος κοιμισμένος
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συννοσηρή αϋπνία ευθύνεται για το 85-90% της χρόνιας αϋπνίας. Η αϋπνία αυξάνεται επίσης με την ηλικία.
Μερικές φορές αυτή υποχωρεί μετά την εξάλειψη παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το οικογενειακό ή εργασιακό στρες. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.
Η θεραπεία της αϋπνίας είναι σημαντική, επειδή αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους και σε άλλους τομείς της υγείας σας.
Τι συμβαίνει εάν έχετε αϋπνία;
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρόνια αϋπνία. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΗΠΑ), η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως:
1. Αυξημένος κίνδυνος για πλήθος παθήσεων
2. Αυξημένος κίνδυνος για διαταραχές ψυχικής υγείας
3. Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων
4. Συντόμευση του προσδόκιμου ζωής
Τι την προκαλεί;
Υπάρχει πρωτογενής, η οποία δεν έχει υποκείμενη αιτία, και δευτερογενής αϋπνία, η οποία αποδίδεται σε μια υποκείμενη αιτία. Η χρόνια αϋπνία συνήθως σχετίζεται με:
- στρες
- jet lag
- κακές συνήθειες ύπνου
- άστατες ώρες ύπνου
Οι ιατρικές αιτίες της περιλαμβάνουν:
- διαταραχές ψυχικής υγείας
- φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή παυσίπονα
- παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα
- χρόνιος πόνος
- αποφρακτική άπνοια ύπνου
Ποιες αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να την διαχειριστείτε;
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη θεραπεία της αϋπνίας. Πριν μιλήσετε με το γιατρό σας για φάρμακα, προσπαθήστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Τα φάρμακα παρέχουν αποτελεσματικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά η μακροχρόνια χρήση τους σχετίζεται με τη θνησιμότητα.
Πέρα από τις παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα αισθανθείτε καλύτερα λαμβάνοντας:
- Συμπληρώματα μελατονίνης
- Φάρμακα για τον ύπνο
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;
Αν και είναι σύνηθες να έχετε αϋπνία ανά περιόδους στη ζωή σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας. Ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας. Είναι σημαντικό επίσης ο γιατρός σας να είναι ενήμερος για τυχόν φάρμακα που παίρνετε και το συνολικό ιατρικό ιστορικό σας. Αυτό γίνεται για να δείτε εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία για την αϋπνία σας. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει πρώτα αυτήν την πάθηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας