Συρία: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της χρονιάς

Συρία: Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της χρονιάς
Συρία: Το «κλικ» της χρονιάς ανήκει στον Τούρκο φωτογράφο Μεχμέτ Ασλάν και τη φωτογραφία «Hardship of Life».

Ο Τούρκος φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν αποτύπωσε στον φακό του την πιο «δυνατή» εικόνα της χρονιάς. Με τη φωτογραφία «Hardship of Life» μάλιστα αναδείχθηκε νικητής των Siena International Photo Awards (SIPA) του 2021. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Reyhanli, στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία και αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου.

Ένας πατέρας έχει χάσει το ένα του πόδι και στηρίζεται σε πατερίτσα, ενώ κρατά ψηλά στα χέρια τον γιο του που γεννήθηκε χωρίς κάτω και άνω άκρα λόγω συγγενούς διαταραχής που προκλήθηκε από τα φάρμακα που έπρεπε να πάρει η μητέρα του όταν αρρώστησε μετά την απελευθέρωση τοξικών αερίων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.μ Η φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες που υποβλήθηκαν από φωτογράφους από 163 χώρες.

Συρία: Η συγκινητική ιστορία της φωτογραφίας

«Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν (νεύρων) που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο χωρίς κανένα άκρο με την επίδραση του αερίου σαρίν» γράφει ο φωτογράφος στο Instagram.

Οι τρεις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στα Siena International Photo Awards του 2021 ως οι «φωτογραφίες της χρονιάς»:

«Zor» – Selene Magnolia

«Birthday» – Brais Lorenzo Couto

Συρία

«Hardship of Life» – Μεχμέτ Ασλάν

Συρία: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι νεκροί

Μια δεκαετία πολέμου στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε τον Ιούνιο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε ένα νέο απολογισμό που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 θύματα από τον προηγούμενο. Στη σύγκρουση που ξέσπασε το 2011, όταν κατεστάλησαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, συμμετέχουν πολλοί περιφερειακοί «παίκτες» και μεγάλες δυνάμεις.

Η ένταση των μαχών μειώθηκε από το 2020, κυρίως λόγω κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, από την οποία επωφελείται η Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών, καθώς και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εναντίον της οποίας συγκεντρώθηκαν οι προσπάθειες. Το Παρατηρητήριο, που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία, έκανε σήμερα λόγο για 494.438 νεκρούς από την αρχή του πολέμου.

Η προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο ανέφερε 388.000 νεκρούς. Όμως, έκτοτε η μη κυβερνητική οργάνωση μπόρεσε να επιβεβαιώσει πληροφορίες για το θάνατο 105.015 άλλων ανθρώπων.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως σχεδόν τα μισά από τα θύματα αυτά ήταν άμαχοι (42.103), οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους υποβαλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος. «Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αυτών έλαβε χώρα από τα τέλη του 2012 έως τα τέλη του 2015», πρόσθεσε.

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 159.774 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η μκο διευκρινίζει πως οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους απ’ αυτούς τους θανάτους. Έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον 168.000 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν σύροι στρατιώτες. Ανάμεσα στους μη Σύρους συμμάχους της Δαμασκού, έχουν σκοτωθεί 1.707 μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η σύγκρουση στοίχισε επίσης τη ζωή 79.844 ανταρτών, περιλαμβανομένων ισλαμιστών, και 68.393 τζιχαντιστών, κυρίως των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, του πρώην συριακού κλάδου της Αλ-Κάιντα. Το Παρατηρητήριο τεκμηρίωσε επίσης 57.567 θανάτους μέσα στις κυβερνητικές φυλακές και σε άλλα κέντρα κράτησης του καθεστώτος. Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ωστόσο πως ο απολογισμός του δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 47.000 κρατουμένους που φέρονται ότι έχασαν τη ζωή της υποβαλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος, αλλά ο θάνατός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play