Τουρκία: Νέα “βουτιά” της τουρκικής λίρας – Σε ιστορικό χαμηλό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Νέα “βουτιά” σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έκανε η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Η λίρα υποχώρησε κατά 2,9% σε χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.
Τι ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών. «Ο κίνδυνος μίας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε στέλεχος της Commerzbank.
«Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μία περιοχή όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.
Τουρκική λίρα: Καρατομήθηκαν τρία άτομα πριν από λίγες ημέρες
Αυτοί που απολύθηκαν είναι οι αναπληρωτές διοικητές Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα άλλο μέλος της MPC, ο Αμπντουλάχ Γιαβάς. Ο Ερντογάν διόρισε τον Ταχά Τσακμάκ ως αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον Γιουσούφ Τουνά ως μέλος της MPC.
Τι έδειξαν οι δείκτες
Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, χάνοντας 1% μέσα στην ημέρα. Μέχρι στιγμής φέτος η ισοτιμία της έχει μειωθεί κατά 19%, εξαιτίας ανησυχιών για τη νομισματική πολιτική.
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο
Αύξηση περισσότερο της αναμενόμενης παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Αύγουστο καθώς διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο. Έτσι ο πληθωρισμός κινείται πλέον άνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο.Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός ενισχύεται λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης μετά το lockdown και της υποτίμησης της λίρας που ωθεί ανοδικά τις τιμές των εισαγωγών. Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχτηκαν σχεδόν 30% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι και πάνω από 3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έκαναν επίσης άλμα, όπως και των καταναλωτικών αγαθών.Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,77% σε μηνιαία βάση και 45,52% σε ετήσια, λόγω της υποτίμησης της λίρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας