Χρήστος Σταϊκούρας: Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση για τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια
Την ανάγκη συνεκτικής ευρωπαϊκής απάντησης για τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή από τις αρχικές προβλέψεις», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. Ωστόσο, τόνισε ότι «η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας και θέτει σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση. Αυτό δημιουργεί μια νέα πρόκληση για όλα τα μέλη της ΕΕ, που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνα τους. Πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης
Η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη δημιουργία νέων εργαλείων, με τη χρήση εργαλείων αντιστάθμισης, με τη λήψη πολλών στοχευμένων μέτρων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει στοχευμένα μέτρα για να μειωθεί η επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών. Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα ζητά μέσω επιστολής στο Eurogroup, «μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το θέμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Κατατέθηκε προς συζήτηση – Τι δήλωσαν Σταϊκούρας και Σκυλακάκης
Κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2021 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.
Τι δήλωσαν Σταϊκούρας και Σκυλακάκης
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσαν σχετικά:
«Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.
Εάν και ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης. Για αυτόν τον σκοπό, ο ρυθμός ανάπτυξης για το έτος 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα άνω, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025, σε 6,1%. Αυτό σηματοδοτεί ότι, σε σχέση με την ύφεση ύψους 8,2% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους, που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας