Από τη Lehman Brothers στην Evergrande… 13 χρόνια δρόμος

Από τη Lehman Brothers στην Evergrande… 13 χρόνια δρόμος
Το ημερολόγιο έγραφε 15 Σεπτεμβρίου 2008 όταν η Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα προστασίας για τους πιστωτές και καταγραφόταν μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην παγκόσμια ιστορία.

Το χρονικό της μεγαλύτερης κατάρρευσης στην Παγκόσμια Ιστορία

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Σεπτεμβρίου 2008 όταν η Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα προστασίας για τους πιστωτές και καταγραφόταν μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα το “οικονομικό τσουνάμι” να συμπαρασύρει τράπεζες, χρεόγραφα, επιχειρήσεις και επενδυτές.

Η ταυτότητα του κινεζικού “γίγαντα” Evergrande

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, βρίσκεται στον αριθμό 122 στη λίστα Fortune 500 και ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα, όμως και στις μεγαλύτερες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στον πλανήτη. Μόνο στην Κίνα, η Evergrande κατέχει περισσότερα από 1.300 έργα σε σχεδόν 300 πόλεις, ενώ διεύρυνε τις δραστηριότητές της επενδύοντας μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σε ηλεκτρικά οχήματα, τρόφιμα, ποτά, σπορ και θεματικά πάρκα.

Θα γίνει η Evergrande η επόμενη Lehman Brothers;

Ένα ντόμινο εξελίξεων περιλαμβάνει μια ενδεχόμενη κατάρευση της Evregrande ωστόσο όπως αρχικά φαίνεται “δεν τρομάζει” την παγκόσμια οικονομία. Αυτό γιατί 13 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το παγκόσμιο οικονομικό “ντόμινο” εξελίξεων που δημιουργήθηκε, το παγκόσμιο σύστημα είναι πλέον πιο υποψιασμένο και “οχυρωμένο”.

Αν και δεν έχουν λυθεί ακόμη πολλά ζητήματα από το 2008 και με το “φάντασμα” της Lehman να πλανάτε στα χρηματοπιστωτικά συστήματα ωστόσο φαίνεται πως ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα σήμαινε μεγάλη αλλαγή για τους κινέζους κατασκευαστές. Μια από τις προτεραιότητες των κινεζικών αρχών είναι να προστατευτούν τα νοικοκυριά ενώ οι αγορές δεν πανικοβάλλονται καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας μπορεί αν αποφασιστεί να παρέμεβει διοχετεύοντας την απαιτούμενη ρευστότητα στο σύστημα.

Η Evergrande αθέτησε την πληρωμή των ομολόγων

Ο κινεζικός κολοσσός αθέτησε την πληρωμή των ομολόγων που όφειλε την Τετάρτη, κάτι που αποτέλεσε τη δεύτερη απλήρωτη υπεράκτια οφειλή της σε μια εβδομάδα. Η εταιρεία, πλέον υπολογίζεται ότι έχει χρέος 305 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη έπρεπε να αποπληρώσει τόκους ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων για το ομόλογο της του Μαρτίου 2024 με επιτόκιο 9,5%, αφού είχε χάσει 83,5 εκατ. δολάρια σε πληρωμές κουπονιών την περασμένη Πέμπτη.

Πουλάει συμμετοχές για να μειώσει το χρέος

Αθέτησε την πληρωμή των ομολόγων χθες 29 Σεπτεμβρίου ο όμιλος της Εvergrande ενημέρωσε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ότι σύναψε συμφωνία για την πώληση του 1,75 δισεκατομμυρίου μετοχών του στην τράπεζα Shengjing Bank με τίμημα 5,70 γουάν ανά μετοχή. Αγοραστής είναι ο επενδυτικός όμιλος Shenyang Shengjing Finance Investment Group, ο οποίος πλέον θα ελέγχει το 19,93% της τράπεζας, δηλαδή το ποσοστό που κατείχε μέχρι χθες η Evergrande.

Πως αντιδρούν οι χρηματοοικονομικές αγορές

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα χρηματιστήρια ήταν ελαφρώς πιο έντονο, αν και οι κινήσεις που σημειώθηκαν ήταν συγκριτικά μετριοπαθείς και δεν μοιάζουν με πωλήσεις πανικού. Ο δείκτης Shanghai Composite μειώνεται μόνο κατά περίπου 3,5% από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται άνετα υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και το κλείσιμο των κινεζικών αγορών τη Δευτέρα και την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα μπορεί να έχει περιορισμένες απώλειες. Σε γενικότερο πλαίσιο η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι συνέπειες από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα είναι περιορισμένες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play