ΑΔΜΗΕ: Ανακοίνωσε σταθερότητα των οικονομικών επιδόσεων και αύξηση επενδύσεων
Σταθερότητα οικονομικών επιδόσεων και αύξηση των επενδύσεων κατά 25% ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 137,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,2% έναντι 137,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020.
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% σε ετήσια βάση σε 96,7 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020.
- Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,9% έναντι 39,3 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 – αύξηση που οφείλεται στην θετική επίδραση από την εφαρμογή του νέου φορολογικού συντελεστή για τον Όμιλο και την εταιρεία.
- Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 25,3% και διαμορφώθηκαν στα 153,7 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη βασικών έργων
Αναφορικά με την πρόοδο των βασικών έργων που είναι σε εξέλιξη επισημαίνονται τα εξής: 1. Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ: Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού, έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων, καθώς και του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασης καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής. Μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών. Η ηλέκτριση του έργου αναμένεται το 2023.
2. Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου: Ολοκληρώθηκε τον Μάιο και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου 2021.
3. Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η Δ’ Φάση (διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με την Νάξο) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 165 εκ. ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους της διασύνδεσης Σαντορίνης με την Νάξο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, την Φολέγανδρο, την Μήλο και την Σέριφο. Στις 14 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον υποσταθμό Σαντορίνης με αναδόχους την Damco Energy και την Xian Electric και τίμημα 30 εκατ. ευρώ.
4. Επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Στο έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο πυλώνων στα Καλάβρυτα.
5. Ανατολικός Διάδρομος: Μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, ενώ η νέα γραμμή Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
6. Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου συμβασιοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, έναντι τιμήματος 45.759.256 ευρώ. Μαζί με τη Γ.Μ. Κόρινθος-Κουμουνδούρος, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Λίγα λόγια για τον ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με τον Ν. 4001/2011 και οργανώθηκε και λειτουργεί ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς κατά τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Εταιρεία ασκεί τις αρμοδιότητες και εκτελεί τα καθήκοντα του Κυρίου και Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4001/2011, τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και την άδεια διαχείρισης του EΣΜΗΕ.
Η συμμόρφωση του ΑΔΜΗΕ με τις απαιτήσεις που διέπουν το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς πιστοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2012.
Σκοπός της Εταιρείας είναι η λειτουργία, ο έλεγχος, η συντήρηση και η ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, με τρόπο επαρκή, ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο καθώς και η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και του διασυνοριακού εμπορίου σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Λόγω του προαναφερθέντος κομβικού ρόλου της Εταιρείας, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και έχουν οργανωθεί όλες εκείνες οι απαραίτητες διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της, η απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της «ίσης μεταχείρισης» για όλους τους Χρήστες του Συστήματος και τους Συμμετέχοντες στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, η διαφάνεια στη λειτουργία της και η τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που ο ΑΔΜΗΕ διαχειρίζεται.
Ο ΑΔΜΗΕ από 20 Ιουνίου 2017 ακολουθεί το μοντέλο του ιδιοκτησιακά διαχωρισμένου Διαχειριστή (Ownership Unbundling) και είναι εναρμονισμένος πλήρως με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας