Αφγανιστάν: Η παγκόσμια τράπεζα έβαλε «στοπ» στις χορηγήσεις
«Στοπ» στις χορηγήσεις των Ταλιμπάν έβαλε η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον η Παγκόσμια Τράπεζα προέβη στην παραπάνω κίνηση λόγω όταν την εξουσία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες». Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας μέσα για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».
Ποια προγράμματα “έτρεχαν” από την Παγκόσμια Τράπεζα
Η Παγκόσμια Τράπεζα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισεκ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων. Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.
Το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια.
Δεν αρκεί ο χρόνος της επιχείρησης απομάκρυνσης δήλωσε ο Μάας
Την ανησυχία του για το χρόνο της επιχειρήσεις απομάκρυνσης εξέφρασε ο Χάικο Μάας και ανέφερε ότι η προθεσμία που έχει δωθεί από τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση των διπλωματών και των στρατευμάτων δεν αρκεί. Πριν από λίγες μέρες οι Ταλιμπάν είχαν δώσει ένα τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους που έχουν τις δυνάμεις τους στην Καμπούλ, προκειμένου να απομακρυνθούν.
«Ακόμη κι αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί», εξήγησε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και ζήτησε και πάλι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας