Ολυμπιακοί Αγώνες: Η διοργάνωση των πρώτων της σύγχρονης ιστορίας στην Ελλάδα
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησαν και επίσημα σήμερα, όταν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο κήρυξε της έναρξή τους, ενώ στο τέλος της τελετής έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Φέτος, όπως και άλλωστε γίνεται σε κάθε διοργάνωση, η ελληνική συμμετοχή εισήλθε πρώτη στο γήπεδο με σημαιοφόρους τον Λευτέρη Πετρούνια και την Αννα Κορακάκη. Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες είναι οι 32οι στην ιστορία και ως γνωστόν οι πρώτοι αναβίωσαν στην Ελλάδα το 1896.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία πίσω από την αναβίωσή τους
Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των Γάλλων αρχικά και των Γερμανών μετέπειτα για τους θησαυρούς της Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη των λαών για παγκόσμια άμιλλα και ειρήνη, αναθέρμαναν τον 19ο αιώνα την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1834 και το 1836, σουηδοί φίλαθλοι, εμπνεόμενοι από την αρχαία Ελλάδα, οργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Χέλσινμποργκ.
Τον Οκτώβριο του 1850 ο βρετανός χειρουργός Γουίλιαμ Μπρουκς διοργάνωσε τους ετήσιους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Γουένλοκ της κομητείας του Σροπσάιρ, με αγωνίσματα δρόμων, αρχαίο πένταθλο, ιππασία, κρίκετ κ.ά. Μεταξύ του Μπρουκς και της Ελλάδας υπήρξε στενός δεσμός, καθώς ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Α’ έστειλε στον Μπρουκς ένα ασημένιο έπαθλο κι αυτός με τη σειρά του προσέφερε ειδικό έπαθλο σε έλληνα αθλητή που διακρίθηκε στο δρόμο, κατά την Α’ Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1859.
Το 1833 ο ποιητής Παναγιώτης Σούτσος αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δύο χρόνια αργότερα παροτρύνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να αναβιώσουν τα αρχαία Ολύμπια. Το 1838 γίνεται η πρώτη προσπάθεια τέλεσης Ολυμπιακών Αγώνων από τον γειτονικό στην Ολυμπία Δήμο Λετρίνων (σημερινός Πύργος Ηλείας) από μία ομάδα φωτισμένων αρχαιολατρών.
Το 1859, ο Ηπειρώτης εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 18 Οκτωβρίου, με την παρουσία της βασιλικής οικογένειας, γίνεται η έναρξη των Α’ Ολυμπίων. Ο διεθνής Τύπος χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αλλά οι ελληνικές εφημερίδες τη σχολίασαν αρνητικά, λόγω της απειρίας των διοργανωτών, αλλά και της απόφασής τους να μην διεξαχθούν οι Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η πλατεία Λουδοβίκου (σημερινή πλατεία Εθνικής Αντίστασης, γνωστότερη ως Πλατεία Κοτζιά) δεν μπόρεσε να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας διοργάνωσης. Παρά την αποτυχία των Αγώνων, η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη. Διεξήχθησαν ακόμη τρεις Ζάππειες Ολυμπιάδες ή «Ολύμπια» (1870, 1875, 1889), που ενίσχυσαν σημαντικά το αίτημα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη. Την 25η Νοεμβρίου 1892 ο 29χρονος τότε βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, μιλώντας στη Σορβόννη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας, πρότεινε την ανασύσταση του θεσμού, σε διεθνές επίπεδο, αλλά συνάντησε γενική αδιαφορία.
Ο Κουμπερτέν δεν απογοητεύτηκε. Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1894, έθεσε εκ νέου την πρότασή του στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που διοργάνωσε ο ίδιος στη Σορβόννη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο λόγιος Δημήτρης Βικέλας, ο οποίος αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του ιδρυτή του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, Ιωάννη Φωκιανού. Ο Βικέλας, σε συνεργασία με τον Κουμπερτέν, παρουσίασε στο συνέδριο υπόμνημα, με μοναδικό θέμα την αναβίωση των Αγώνων.
Στις 23 Ιουνίου 1894 οι σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την ανασύσταση του αρχαίου θεσμού, εκφράζοντας την ευχή για τον εορτασμό στην Αθήνα των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Ο Βικέλας ορίστηκε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Κουμπερτέν γραμματέας της.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ίδρυση της ΔΟΕ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε στις 23 Ιουνίου 1894 από το Γάλλo εκπαιδευτικό Baron Pierre de Coubertin ο οποίος εμπνεύστηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής αρχαιότητας. Η πρώτη απόφαση της ήταν η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δύο χρόνια αργότερα, το 1896 στην Αθήνα. Η ΔΟΕ είναι διεθνής, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και ο δημιουργός του ολυμπιακού Κινήματος.
Η ΔΟΕ λειτουργεί ώς ομπρέλα οργάνωσης του ολυμπιακού Κινήματος. Στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ανήκουν όλα τα ολυμπιακά σύμβολα, η σημαία, το ρητό, ο ύμνος και οι Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1921 στη σύνοδο της Δ.Ο.Ε., στη Λωζάνη, αποφασίστηκε η ανεξάρτητη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες του 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας , υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε. , ονομάστηκαν αρχικά “Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ” για να μετονομαστούν σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το1925 στη σύνοδο της Δ.Ο.Ε. στην Πράγα.
Στην ίδια σύνοδο αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ο.Α. και να τελούνται στην αρχή του ολυμπιακού έτους με χωριστή αρίθμηση. Όμως, στην 91η σύνοδο της Δ.Ο.Ε, που έγινε το 1986 στη Λωζάνη, αποφασίστηκε, μετά το 1992 οι Χειμερινοί Ο.Α. να διεξάγονται το δεύτερο ημερολογιακό έτος που ακολουθεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πρώτιστη ευθύνη της ΔΟΕ είναι να εποπτεύει την οργάνωση των θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε πρωτάρχισαν
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρωτάρχισαν το 776 π.Χ. στην Ολυμπία της Ήλιδας, με τη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον ελληνικό κόσμο της αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων κηρυσσόταν εκεχειρία και οι πολεμικές επιχειρήσεις διακόπτονταν. Κατείχαν τόσο σημαντική θέση στη ζωή των Ελλήνων, ώστε το μεταξύ τους διάστημα, η Ολυμπιάδα, χρησιμοποιήθηκε ως βάση του χρονολογικού συστήματός τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν από διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής, έως ότου καταργήθηκαν από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο τον Μέγα το 393 μ.Χ. ως ειδωλολατρικοί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας