Κίνδυνος για διαβήτη: Πώς μειώνεται

Κίνδυνος για διαβήτη: Πώς μειώνεται
Κίνδυνος για διαβήτη: Έρευνα δείχνει πως όσοι αρχίζουν να τρώνε πριν τις 08.30 το πρωί, είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη.

Ο κίνδυνος για διαβήτη επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, πέρα από την κληρονομικότητα, και από τις συνήθειές μας όπως είναι η διατροφή. Και αυτή την περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία ανησυχούμε, όπως είναι η αύξηση των κρουσμάτων και η άρση του lockdown.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα, οι άνθρωποι που αρχίζουν το φαγητό πριν τις 08.30 το πρωί, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μεγαλύτερη ινσουλινοαντοχή. Και αυτό είναι κάτι που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Κίνδυνος για διαβήτη: Πότε αυξάνεται;

Η αντίσταση – αντοχή στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται εξίσου καλά στην παραγόμενη από το πάγκρεας ορμόνη και η γλυκόζη δυσκολεύεται να εισέλθει στα κύτταρα για να μεταβολισθεί, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Μάριαμ Άλι του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για 10.575 άτομα, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το συνολικό χρόνο μέσα στη μέρα που έτρωγαν (από το πρωινό έως το βραδινό): Λιγότερο από δέκα ώρες, 10 έως 13 και περισσότερες από 13.

Επίσης, δημιουργήθηκαν έξι υποκατηγορίες ανάλογα με το αν κάποιος ξεκινούσε να τρώει πριν ή μετά τις 08.30 το πρωί. «Βρήκαμε ότι όσοι αρχίζουν να τρώνε νωρίτερα στη διάρκεια της μέρας, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και μικρότερη ινσουλινοαντίσταση, άσχετα με το αν περιορίζουν το εύρος της λήψης τροφής σε λιγότερες από 10 ώρες ή απλώνουν το φαγητό τους σε πάνω από 13 ώρες καθημερινά», δήλωσε η Δρ. Άλι.

Να αναφέρουμε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play