Χαρταετός πέταγμα: Πώς γίνεται και τι να προσέξω
Ο χαρταετός, τον οποίο μπορούμε να έχουμε κατασκευάσει και μόνοι μας, και το πέταγμά του έχει συνδεθεί με την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος εορτάζεται με περιοριστικά μέτρα. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.
Χαρταετός πέταγμα: Γιατί πρέπει να πετάει στον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα;
Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της. Σύμφωνα με τον έθιμο πρέπει να πετάει στον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα, την ημέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής, δηλαδή την ημέρα που ξεκινά η πνευματική και σωματική μας κάθαρση.
Μέσω αυτής της διαδικασίας ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό. Οι πρώτοι χαρταετοί πάντως εμφανίστηκαν στην αρχαία Κίνα. Η παράδοση συνεχίστηκε μέσα στους αιώνες και διαδόθηκε στη Δύση. Στην αρχή οι χαρταετοί ήταν φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά αλλά στη συνέχεια προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της κάθε εποχής και περιοχής.
Χαρταετός πέταγμα: Πώς θα ανεμίζει ψηλά;
Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του, δηλαδή στον σπάγκο που είναι δεμένος στην άκρη και όπως φανερώνει και η λέξη, ο ρόλος τους είναι η ισορροπία του χαρταετού. Για αυτό τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα. Και μόλις σηκωθεί αεράκι, αρχίζει το τρέξιμο και όταν πάρει λίγο ύψος, ξεκινά το «τράβα – άπλωσε». Έτσι, όσο ανεβαίνει, «αμολάτε καλούμπα» και ξανά «τράβα – άπλωσε».
Χαρταετός πέταγμα: Τι κάνουμε αν μπλεχτεί σε καλώδια;
Προσοχή στο πέταγμα του χαρταετού συνιστά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο ΑΔΜΗΕ συμβουλεύει τους πολίτες λοιπόν, να μην πετούν χαρταετό κοντά σε πυλώνες και γραμμές Υψηλής Τάσης ή κοντά σε Υποσταθμούς, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.
Και σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παρακάτω, επικοινωνήστε άμεσα με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Αν ο χαρταετός λοιπόν, μπλεχτεί σε καλώδια, γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, τότε για την ασφάλειά σας:
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε πυλώνες Υψηλής Τάσης, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας