Αυτή είναι η πιο παλιά ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί έως σήμερα – Ιδρύθηκε το 1785
Η οικονομία, όπως και η κοινωνία, περνά μια πολύ δύσκολη φάση λόγω του κορωνοϊού αφού η κατάσταση χειροτερεύει ξανά σε πολλές χώρες, όπως στην Ιταλία ή στις ΗΠΑ. Πολλές είναι είναι οι εταιρείες που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν το τελευταίο διάστημα. Ποιες είναι, όμως, αυτές που έχουν ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες του προηγούμενου αιώνα και συνεχίζουν να υπάρχουν;
Το Business Financing UK δημοσιοποίησε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τις παλιότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επέλεξαν να παρουσιάσουν την έρευνα σε μεγάλους πολύχρωμους πίνακες, υπερτονίζοντας έτσι την ιστορία της ανθρώπινης καινοτομίας από κάθε άκρη του κόσμου. Χώρες στις οποίες δεν ήταν δυνατή η αποσαφήνιση του ποια είναι η παλαιότερη επιχείρηση, βρίσκονται στο χάρτη με γκρίζο χρώμα.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χάρτη πέρασαν από «χίλια κύματα», αντέχοντας σε ακμές και παρακμές ολόκληρων εθνών, είναι λογικό κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές να έχουν χάσει τη «μητέρα» πατρίδα τους.
Με λίγα λόγια το έθνος στο οποίο δραστηριοποιήθηκαν στο ξεκίνημα τους, δεν υπάρχει πια. Οι ερευνητές αποφάσισαν για αυτό το λόγο να αποδώσουν τις επιχειρήσεις αυτές στις χώρες που πλέον αποκαλούν «σπίτι».
Η παλιότερη επιχείρηση βρίσκεται στην Ιαπωνία. Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε αναλαμβάνοντας το χτίσιμο ναών το 578 μ.Χ. και το 2006 απορροφήθηκε από μια κατασκευαστική λειτουργώντας έτσι ακόμα και σήμερα και συνεχίζοντας την ιστορία της στην αρχιτεκτονική σχεδόν 1.500 χρόνια αργότερα. Οι λάτρεις της μπύρας θα χαρούν πολύ όταν ακούσουν ότι στην 6η θέση των παλιότερων επιχειρήσεων στον κόσμο βρίσκεται το «Sean’s Bar», μια ιρλανδική pub που ξεκίνησε το 900 μ.Χ και ακόμα μπορεί κανείς να την επισκεφθεί.
Χωρίς να αφήσει εκτός καμία μα καμία γωνία της Γης, η ερευνητική εταιρεία δημιούργησε υψηλής ανάλυσης πίνακες των 6 από τις 7 ηπείρους και χώρισε τις χώρες σε χρώματα ανάλογα με την παλαιότητα της επιχείρησης τους. Δείτε τους χάρτες με τις παλιότερες επιχειρήσεις του κόσμου και αναζητήστε την Ελλάδα, για της οποίας την παλιότερη επιχείρηση θα μιλήσουμε παρακάτω.
Ευρώπη
Βόρεια Αμερική
Νότια Αμερική
Ασία
Αφρική
Ωκεανία
Η παλαιότερη επιχείρηση στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα στο Λαύκο του Πηλίου
Ο Λαύκος δεν έχει τη φήμη που έχουν άλλα χωριά του Πηλίου, αλλά είναι εξίσου όμορφο και γραφικό. Καλντερίμια, βόλτες με θέα, εστιατόρια, ξενώνες με τζάκια και καφέ. Ας μείνουμε για λίγο στην τελευταία λέξη. Καφές. Σε αυτό το χωριό βρίσκεται το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας, με τη λειτουργία του να είναι αδιάκοπη εδώ και 242 χρόνια. Ο λόγος για το παραδοσιακό καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Και δεν είναι απλά το παλιότερο καφενείο. Πρόκειται για την παλιότερη επιχείρηση στην Ελλάδα που λειτουργεί ακόμα.
Οπως γράφει στην ιστοσελίδα του χωριού: «Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε στον πάνω όροφο του καφενείου, χάνι. Σε αυτό είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος.
Σήμερα το χάνι δεν λειτουργεί πια, ο κύριος Μανώλης όμως συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του χθες αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.Το καλοκαίρι ο πάντα ευγενικός και χαμογελαστός κύριος Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα 9 πλατάνια της πλατείας και τον χειμώνα εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν».
Όποιος μπει μέσα σε αυτό το καφενείο θα καταλάβει. Από τους τοίχους με αλλεπάλληλες στρώσεις λουλακιού, από τις ψάθινες καρέκλες, από την ξυλόσομπα στην μέση του μαγαζιού, από τους ανθρώπους. Η ιστορία 242 χρόνων αυτού του μαγαζιού υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα.
«To μαγαζί έχει την ιστορία του. Στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι που βρίσκονταν στον όροφο του καφενέ και από κει με τα πόδια έφθανε στη Μηλίνα, όπου τον παρελάμβανε το καΐκι για τον Βόλο. Μέχρι το 1960 η σύνδεσή μας με τον Βόλο γινόταν μέσω θαλάσσης. Σύχναζαν και άλλες προσωπικότητες στον καφενέ μας. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου», είχε δηλώσει ο ιδιοκτήτης του καφενείου Μανώλης Φορλίδας στο taxydromos.gr.
Το καφενείο παλαιότερα λειτουργούσε και ως κουρείο, χασάπικο, ταβέρνα και στον πάνω όροφο λειτουργούσε χάνι. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην οροφή τα μεταλλικά τσιγκέλια από τα οποία κρεμούσαν παλιά τα κρέατα.
«Όσοι έρχονταν με καΐκι από τα νησιά, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο, έφταναν στον Κατηγιώργη, συνέχιζαν με τα πόδια στον Λαύκο όπου διανυκτέρευαν στο χάνι και κατόπιν συνέχιζαν μέχρι τη Μηλίνα κι από κει με πλεούμενο πήγαιναν στο Βόλο», είχε αφηγηθεί στον ιστότοπο taxydromos.gr ο ιδιοκτήτης του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραδοσιακό καφενείο του Λαύκου είχε λειτουργήσει παλιά και ως λοκάντα, χώρος όπου πραγματοποιούνταν γλέντια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, Χριστούγεννα, Πάσχα, Απόκριες, ενώ ήταν ξακουστές οι γιορτές και τα πανηγύρια του Λαύκου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας