Πώς να φτιάξω σάλτσα ντομάτας για πίτσα
Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας έχει ιταλική προέλευση από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη (ναπολιτάνικη πίτσα ή πίτσα μαργαρίτα). Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (ζυμαρικά – pasta), θεωρείται το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει μάλιστα, με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα.
Η πίτσα είναι ένα φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδέζικη:
- Η ιταλική έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα. Και εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα και είναι ατομική.
- Η καναδέζικη έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Και υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.
Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως, της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) πιθανώς έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό είχε την ονομασία «πλακούντας» και στα Βυζαντινά χρόνια «πίττα».
Βασικό συστατικό της πίτσας είναι η σάλτσα, καθώς πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στις δοσολογίες. Για αυτό θα χρειαστούμε ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, μιάμιση κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, μισό κιλό ντομάτες (μαλακές κατά προτίμηση), μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και σαφώς, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Αρχικά , ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για να μη καεί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, όχι για πολύ. Μάξιμουμ τρία λεπτά. Και τότε ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας με σκοπό να συνεχίσουμε να σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.
Αφού έχουμε καθαρίσει εξωτερικά τις ντομάτες μας και τις έχουμε περάσει από το μούλτι, τις προσθέτουμε και ρίχνουμε έπειτα τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Και δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε όλη την ώρα. Είναι μια διαδικασία που δεν κρατά πολύ αλλά για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία. Και μόλις δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, η σάλτσα ντομάτας μας είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσουμε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας