Καλαματιανός: Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις προτάσεις μας το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και θετικό
Την άποψή του ότι η πολυδιάστατη κρίση έχει κάνει την κοινωνία και την οικονομία να υποφέρει εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Διονύσης Καλαματιανός στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις προκειμένου να μην γίνει ακόμη πιο δύσκολη η επόμενη μέρα.
Αναφερόμενος στο κομμάτι της πανδημίας ο κ. Καλαματιανός δήλωσε πως ένα από τα μαθήματα που πήραμε είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού και δημόσιου συστήματος υγείας ενώ σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αποτελεσματικές προτάσεις για το ζήτημα αυτό.
Για το θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων και την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας σημείωσε πως το όραμα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών εμπεριέχει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων την επαρκή στελέχωσή τους, την προαγωγή της γνώσης, την δημοκρατική τους διοίκηση και την προστασία τους ενώ τόνισε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία ξεκάθαρα δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το όραμα.
Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε και στο «καυτό» ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Ηλείας.
Κύριε Καλαματιανέ βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Πως πιστεύεται ότι θα είναι η επόμενη μέρα για την χώρα μας σε οικονομικό επίπεδο;
Η πολυδιάστατη κρίση αφήνει συνεχώς το αρνητικό της αποτύπωμα, με την κοινωνία και την οικονομία να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της.
Χαρακτηριστική, της κρισιμότητας της κατάστασης στην οικονομία, είναι η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτή, εκτιμάται ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, ενώ παραπέμπεται για το τέλος του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Και όλα αυτά στο «θετικό» σενάριο, που η οικονομία θα αρχίσει να παίρνει τα πάνω της από το καλοκαίρι.
Είναι σαφές ότι και στο οικονομικό επίπεδο, οι ζημίες είναι τεράστιες. Τις βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια συμπολίτες μας, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την αγωνία και τους προβληματισμούς μας. Δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην τύχη της, δίχως ουσιαστική ενίσχυση; Πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι καταρρέουν. Η εστίαση, ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς. Αντί, λοιπόν, να στηριχτούν έμπρακτα όλοι αυτοί, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, εμπαίζονται συστηματικά από την κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη πολιτική της. Εάν δεν υπάρξει, μεταξύ άλλων, μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, στήριξη της εργασίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, με «γενναίο» κούρεμα, τότε θα μιλάμε για οικονομικά συντρίμμια, για χιλιάδες λουκέτα και για εκτόξευση της ανεργίας ξανά.
Με τέτοια έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού, με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, με την άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάκαμψη θα είναι μακρινός στόχος και η επόμενη μέρα γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Θα είναι για πολλούς «Γολγοθάς», που ήδη φέρει φαρδιά πλατιά την κυβερνητική σφραγίδα.
Πολλές φορές η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου ανήκετε, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα τα οποία έχει λάβει κατά του covid-19; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις και τι θα κάνατε διαφορετικό αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο «τιμόνι» της κυβέρνησης;
Ένα από τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού και αποτελεσματικού δημόσιου συστήματος υγείας. Από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη στήριξη του ΕΣΥ για να σωθούν ζωές. Τονίζαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, την ανάγκη ενίσχυσης των δομών της δημόσιας υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με υγειονομικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Οι ίδιοι οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι, ακόμα και τώρα μετά από ένα χρόνο, τα νοσοκομεία μας παραμένουν υποστελεχωμένα, με το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια του “burn out”, δίνοντας καθημερινά τη μάχη να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.
Τονίζαμε και τονίζουμε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ν΄ αυξηθούν σημαντικά τα τεστ και οι έλεγχοι για να υπάρχει εστιασμένη ιχνηλάτηση του ιού. Επισημαίναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, ότι είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού. Προτείναμε την αύξηση των οχημάτων, των συρμών και των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση στα ΜΜΜ παρέμεινε ίδια και απαράλλακτη, καθώς ο συνωστισμός παραμένει καθημερινός. Προτείναμε μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία και μείωση των μαθητών στις τάξεις. Δυστυχώς, τα σχολεία έκλεισαν και άνοιξαν και ξαναέκλεισαν, χωρίς μέτρα προστασίας. Προτείναμε να γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας στους μαζικούς χώρους δουλειάς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των αρνήσεων είναι να τρέχει η κυβέρνηση πίσω από τις εξελίξεις. Προσπαθεί να μαζέψει τη ζημιά όταν ήδη έχει γίνει. Αν είχε ακούσει τις προτάσεις μας και είχε εκμεταλλευθεί το χρόνο που της έδωσε ο λαός με μεγάλες θυσίες και υπομονή, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και σίγουρα θετικό.
Ακόμα και τώρα οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές, όπως η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. του Αλέξη Τσίπρα για το διαμοιρασμό των πατεντών των εμβολίων στις φαρμακοβιομηχανίες των κρατών μελών, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να σωθούν ζωές. Μια πρόταση, που αγκαλιάστηκε από την Ε.Ε. και από πολλά κράτη -μέλη με μεγάλη αποδοχή.
Τώρα, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυση του ΕΣΥ και όλα τα παραπάνω, επισημαίνουμε ότι είναι κρίσιμο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και να στηριχθεί η ελληνική έρευνα για τη θεραπεία των ασθενών. Ο εμβολιασμός καθυστερεί και μέχρι ν΄ αποκτήσει ανοσία μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η επιβίωση και η ανάρρωση των ασθενών θα στηρίζεται στην πετυχημένη θεραπεία.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι από την πρώτη στιγμή έως και τώρα, έχουμε ένα συγκροτημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, που επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι θα ήταν πολύ πιο πετυχημένο από αυτό που ακολουθεί η κυβέρνηση και αποδεικνύεται ανεπαρκές.
Πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το σχέδιο δημιουργίας της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακή αστυνομία). Με την ιδιότητά σας ως αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η γνώμη σας;
Η κυβέρνηση, προ ημερών νομοθέτησε για τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση αναχρονιστικές και ακραία συντηρητικές πρακτικές. Η κ. Κεραμέως, ο κ. Χρυσοχοΐδης, Υπουργοί και Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Επιτηδευμένα επιχείρησαν να παρουσιάσουν μια «έκνομη» εικόνα τους, με φοιτητές που βανδαλίζουν και καταστρέφουν, και καθηγητές συμβιβασμένους. Όμως, αυτή την τεθλασμένη εικόνα διαψεύδει πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, πολλά από τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας, κατατάσσονται μέσα στα 600 καλύτερα, μεταξύ χιλιάδων άλλων. Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν με υπερβολές και ψεύδη να δικαιολογήσουν την πρόσληψη και τοποθέτηση 1.000 ειδικών φρουρών στα Πανεπιστήμια.
Πρόκειται, προφανώς, για μία ακόμα ιδεοληπτική απόφαση της κυβέρνησης, που ως στόχο έχει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα αυτό, να δημιουργήσει σκηνικό αντιπαράθεσης, όξυνσης και έντασης.
Η θέση μας είναι σαφής. Λέμε ναι στην ενίσχυση της φύλαξης των Πανεπιστημίων με ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό που θα υπάγεται στην Πρυτανεία. Άλλωστε, υπήρχε ήδη νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία μπορεί να επέμβει στον χώρο των Πανεπιστημίων όταν τελούνται αδικήματα. Δεν μπορεί η μόνιμη παρουσία ειδικών φρουρών στο χώρο των Πανεπιστήμιων να αποτελέσει λύση στην όποια παραβατικότητα. Αντίθετα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.
Γι΄ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων, των πανεπιστημιακών, των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων, των συλλόγων φοιτητών, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ακόμα και η Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώσαν ξεκάθαρα την έντονη αντίθεσή τους. Ακόμα και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης διαχώρισαν τη θέση τους.
Το όραμα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών εμπεριέχει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, την επαρκή στελέχωσή τους, την προαγωγή της γνώσης, την δημοκρατική τους διοίκηση και την προστασία τους. Η πανεπιστημιακή αστυνομία ξεκάθαρα δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το όραμα.
Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες είναι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Ως πρώην Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου οι συνταξιούχοι να λάβουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα την σύνταξή τους;
Πραγματικά οι εκκρεμείς συντάξεις είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, που περιμένουν χρόνια τη σύνταξή τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει «φροντίσει» με την εφαρμοζόμενη πολιτική της να το γιγαντώσει ξανά. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και να σας πως ότι το 2015 η τότε κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, παρέδωσε στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 400.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα άδεια ταμεία που μας άφησαν, παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, λόγω των πολλών αποχωρήσεων υπαλλήλων κατά την περίοδο 2010-2014, καταφέραμε όχι μόνο να μειώσουμε – και να παραδώσουμε- το 2019, 110.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, αλλά και να αφήσουμε τον ΕΦΚΑ σε καλή οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, θέσαμε τις βάσεις βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του. Τώρα, σε μόλις 19 μήνες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα ξεπερνούν και πάλι τις 400.000.
Προφανώς, κάτι κάνουν λάθος. Θα πρέπει να γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύνεται με πομπώδεις μεγαλοστομίες, επικοινωνιακές φιέστες και Project Manager, όπως δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εξάλλου, δεν πάει πολύ καιρός που ακούγαμε για συντάξεις που θα εκδίδονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Ας ρωτήσουν τους χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν.
Η ταχύτερη απονομή συντάξεων απαιτεί την στελέχωση του ΕΦΚΑ με περισσότερο προσωπικό, την ψηφιοποίηση του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού και την ηλεκτρονική αναβάθμισή του. Το ερώτημα είναι αν θέλει η κυβέρνηση να πορευθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι επιλέγει να προσλάβει 1.000 ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια και όχι 1.000 εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ που είναι υποστελεχωμένος, δείχνει ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν θέλει να ενισχύσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός Ηλείας; Περιγράψτε μας την κατάσταση.
Ειλικρινά, θα ευχόμουν να είναι μόνο ένα. Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά περισσότερα, τα οποία συνθέτουν ένα γκρίζο και ομιχλώδες τοπίο για τον τόπο μου. Σε αυτό τεράστια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η οποία από τον Ιούλιο του 2019, «φρόντισε» να ακυρώσει ή να αναστείλει ότι είχε ξεκινήσει να υλοποιείται ή είχε δρομολογηθεί. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα στον τομέα των υποδομών, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον αγροτικό- παραγωγικό τομέα, στην δημόσια υγεία.
Αναμφισβήτητα, όμως, το ζήτημα που «καίει» όλες τις Ηλείες και τους Ηλείους είναι ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος». Το πολύπαθο αυτό έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2019. Μετά από πολλές προσπάθειες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να το εγκρίνει και να το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 292 εκ. ευρώ.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση του και να επιβλέψει την παράδοσή του στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα έως το 2023, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με μονομερείς ενέργειες, προχώρησε στην ακύρωση των εργολαβιών, που το κατασκεύαζαν. Παράλληλα, επί 19 μήνες, επιδιώκει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απ’ ευθείας ανάθεσή του στην παραχώρηση «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ», από την οποία είχε απενταχθεί το 2013, κατόπιν απαίτησης των εργολάβων!
Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται ξανά στον αέρα, με την πορεία του να έχει υποθηκευθεί. Πλέον οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες και η κυβέρνηση προσπαθεί με ευχολόγια και ελπιδοφόρες «διαρροές» να αμβλύνει το γενικευμένο αίσθημα δυσαρέσκειας και οργής που δικαίως ξεχειλίζει στους πολίτες. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά, δεν διαφαίνονται σύντομα θετικές εξελίξεις για το ζωτικό αυτό έργο. Αποτελεί διαχρονική απαίτηση των πολιτών της Ηλείας, πρωτίστως, αλλά και όμορων νομών, η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα προσφέρει ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική. Όμως, το κρίσιμο αυτό έργο έχει τελματώσει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας