Πώς να διαβάσω για την εξεταστική

Πώς να διαβάσω για την εξεταστική
Ιανουάριος και Φεβρουάριος σημαίνουν διάβασμα, συγγράμματα και εξετάσεις.

Η χειρότερη εποχή για τους φοιτητές είναι εδώ.  Το εξάμηνο τελειώνει και όλοι καλούνται να στρωθούν στο διάβασμα για την εξεταστική. Μερικοί και μόνο στην ιδέα αγχώνονται, ειδικά όσοι δεν πατούν τακτικά το πόδι τους στο αμφιθέατρο (στις μέρες μας στο MS Teams ή σε όποια άλλη πλατφόρμα πραγματοποιούνται οι διαλέξεις). Δεν χρειάζεται όμως πανικός. Με λίγη οργάνωση όλα μπορούν να γίνουν. Και η ύλη θα βγει και οι εξετάσεις θα πάνε καλά.  Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Φτιάξε ένα πλάνο για το διάβασμα:

Η οργάνωση του προγράμματος και η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι το παν για την επιτυχή προετοιμασία για τις εξετάσεις. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο πρόγραμμα της εξεταστικής. Αφού αποφασίσεις ποια και πόσα μαθήματα θα δώσεις, μέτρα τις μέρες που έχεις στη διάθεση σου και δες προσεκτικά πόσες μέρες και ώρες θα ήθελες για να διαβάσεις κάθε μάθημα. Δώσε προσοχή στα δυσκολότερα μαθήματα και στις απαιτήσεις που έχουν και αναλόγως φτιάξε το κατάλληλο πρόγραμμα.

Βάλε χρονοδιάγραμμα:

Μην μένεις στο «θα διαβάσω όσο μπορώ μέχρι τη μέρα που δίνω». Έτσι, σίγουρα δεν έχεις αποτέλεσμα. Βάλε στόχους και όρισε το χρόνο σου. Δηλαδή, χώρισε την ύλη σε κομμάτια και προγραμμάτισε τη μέρα σου και το χρόνο διαβάσματος. Το πιο βασικό είναι να πεις τι θα διαβάσεις και πότε, όχι απλά «10-2 διάβασμα». Πρέπει να χωρίσεις την ύλη και κομμάτι κομμάτι να την διαβάζεις.

Άσε μακριά από το γραφείο το κινητό σου:

Πάρε τη μεγάλη απόφαση και όσες ώρες διαβάζεις ασχολήσου μόνο με αυτό. Ενημέρωσε από πριν γονείς και φίλους για το σκοπό σου για να έχεις το ήσυχο περιβάλλον που θα σε βοηθήσει. Φυσικά πες “αντίο” στα social media. Μη μπαίνεις στον πειρασμό να τσεκάρεις την αρχική σου ή να απαντήσεις στα μηνύματα. Κλείσε το WiFi σου και αφοσιώσου στη μελέτη. Άλλωστε αν προκύψει κάποια ανάγκη και μόνο τότε μπορεί κανείς να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί σου.

Μην στοχεύεις στην απομνημόνευση:

Ένα από τα μεγάλα λάθη της εξεταστικής είναι να πιάνεις το βιβλίο και να διαβάζεις το πρώτο κεφάλαιο, να αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο σε αυτό και να προσπαθείς να τα μάθεις όλα απ’ έξω.  Μην πέσεις στην παγίδα αυτή. Η πρώτη ανάγνωση είναι πιο πολύ για να σε βάλει στο κλίμα. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να κρατάς σημειώσεις σε ένα τετράδιο. Σημείωνε αυτά που σου φαίνονται πιο σημαντικά, αυτά τα οποία είναι ο σκελετός. Το μυαλό σου με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσει περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την πρώτη ανάγνωση και με βάση τις σημειώσεις που έχεις κρατήσει μπορείς να περάσεις στην δεύτερη ανάγνωση με περισσότερη προσοχή και με στόχο να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα του κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο έχεις περισσότερες πιθανότητες να θυμάσαι αυτά που διάβασες αφού έχεις κάνει δύο αναγνώσεις και έχεις πλέον ένα σχεδιάγραμμα μπροστά σου για να σε βοηθάει να θυμάσαι τα βασικά του κεφαλαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play