Επενδύσεις Ελλάδα: Υψηλό το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές

Επενδύσεις Ελλάδα: Υψηλό το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές
Επενδύσεις Ελλάδα: Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, διαψεύδει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που ελήφθησαν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου υποβολής αιτήσεων για έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτάσεις για κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο των ήδη εγκατεστημένων μονάδων στη χώρα.

Συγκριτικά, το σύνολο των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα φθάνουν τα 7,5 γιγαβάτ. Αν και η έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε υλοποίηση της επένδυσης, ο όγκος των αιτήσεων αποτελεί ένδειξη για το υψηλό ενδιαφέρον. Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας, η οποία έκλεισε πριν από ελάχιστες ημέρες είχαν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 24 γιγαβάτ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης: «Η πραγματικότητα εκδικείται όσους έκαναν εύκολη κριτική στην πολιτική μας για τις ΑΠΕ» ενώ επικαλούμενος και την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) τεσσάρων μεγάλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ότι αυτές αποτελούν την καλύτερη απάντηση της κυβέρνησης για το επενδυτικό κλίμα.

Και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε διαψεύδει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που ελήφθησαν για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μεταξύ αυτών και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε παλιές μονάδες ΑΠΕ), θα έπλητταν την ελληνική αγορά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Πρόσφατα υπήρξαν αμφισβητήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, για τις χρηματοοικονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στα έργα στρατηγικής σημασίας. Την απάντηση την δίνουν σήμερα οι ίδιοι οι επενδυτές που εξακολουθούν, μετά τις παρεμβάσεις αυτές, να έχουν ισχυρότατο ενδιαφέρον για επενδύσεις», κατέληξε ο υπουργός.

Να αναφέρουμε πως τη μερίδα του λέοντος στον τελευταίο κύκλο αιτήσεων καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά (πάνω από 850 αιτήσεις για 16,8 γιγαβάτ) και ακολουθούν τα αιολικά με 250 αιτήσεις για 6,9 γιγαβάτ. Η υπόλοιπη ισχύς κατανέμεται σε μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά (συνδυασμός τεχνολογιών) και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play