Πώς να κάνω το τέλειο χριστουγεννιάτικο τσουρέκι

Πώς να κάνω το τέλειο χριστουγεννιάτικο τσουρέκι
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και τι καλύτερο από το να μυρίσει το σπίτι λιχουδιές.

Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και του Πάσχα. Το σχήμα του ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα, ενώ το όνομά του “τσουρέκι” προέρχεται από το τουρκικό “çörek”, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Στην Αρμενία ονομάζεται “chorek”, στο Αζερμπαϊτζάν “çörək”, στην Βουλγαρία “kozunak” και στη Ρουμανία “cozonac”.

Καθώς λοιπόν τα Χριστούγεννα γιατί να μπούμε στην κουζίνα να φτιάξουμε ένα τσουρέκι και να μπούμε και στο πνεύμα των εορτών; Άλλωστε καραντίνα έχουμε κάπως πρέπει να περάσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Παρακάτω λοιπόν, παρουσιάζονται δύο συνταγές για το πιο λαχταριστό και αφράτο τσουρέκι που έχετε φάει ποτέ.

Συνταγή No1 για απλό τσουρέκι:

Υλικά:

  • 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 125 γρ βούτυρο
  • 75 γρ νωπή μαγιά
  • 210 γρ κόκκινο κρασί ημίγλυκο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 4 κόμπους μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή ή σε μια λεκάνη τα υλικά με τη σειρά που τα γράφουμε και ζυμώνουμε.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να γίνει σε ζεστό μέρος.
  • Χωρίζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε δυο τσουρέκια τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
  • Όταν έχει ανέβει η ζύμη πάλι ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Συνταγή No2 για τσουρέκι γεμιστό (σημειώνεται ότι η συνταγή είναι για δύο τσουρέκια):

Υλικά:

  • 750 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. μαγιά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. γάλα
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 400 γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια
  • 4 ασπράδια αυγών
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • 100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
  • λίγο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά τριμμένη.
  • Ρίχνουμε 1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και το γάλα – χλιαρό. Αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα στο φούρνο, στους 50 βαθμούς.
  • Για να ετοιμάσουμε την γέμιση, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού και προσθέτουμε τα φουντούκια, τη ζάχαρη, την κανέλα και το χωρίζουμε σε δυο δόσεις.
  • Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας αρκετά, τόσο ώστε όταν το πατάμε με το δάχτυλο να γυρίζει πίσω, το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη και κάθε ένα κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε. Τα δυο μαζί τα τυλίγουμε στο κλασικό τσουρέκι και το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Τα αφήνουμε πάλι στο φούρνο να διπλασιαστούν όπως κάναμε και στην αρχή, τα περνάμε με ένα πινέλο με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα και μετά ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 με 200 βαθμούς ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας και το ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά.
  • Τέλος ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και με το πινέλο καλύπτουμε τα τσουρέκια μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play